Onderhandelingsresultaat CAO Doe-Het-Zelfbranche 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2026

Gerelateerde CAO
Doe-Het-Zelfbranche

Looptijd
De cao wordt afgesloten voor de periode 1 januari 2024 tot en met 30 juni 2026 (30
maanden).

Loonmutaties

Door invoering van het wettelijk minimumuurloon per 1 januari 2024, wordt per die datum een nieuw loongebouw voor de DHZ-branche ingevoerd, gebaseerd op uurlonen met in elke loonschaal vaste nominale treden vanaf 21 jaar. Ook de afstand tussen de loonschalen bij 21 jaar wordt vastgelegd en blijft tot het einde van de looptijd van de cao in stand. 

De jeugdtrede 17 jaar komt per 1 januari 2024 te vervallen. Het minimumjeugdloon begin dan bij 18 jaar. Een jeugdige met een leeftijd onder de 18 jaar zal ten minste het uurloon verdienen van een 18-jarige. Dit uurloon blijft tot en met de 18-jarige leeftijd het uurloon van een 18-jarige conform de loontabel.
- Het loon van werknemers per 1 januari 2024 zal ten minste het loon van het nieuwe loongebouw bedragen.
- Voor werknemers met een loon boven het oude schaalmaximum (1 t/m 6) geldt een aanvullende stijging van 0,5% over het loondeel boven het oude schaalmaximum. Dit geldt ook voor de werknemers die een loon hebben dat buiten de schalen 1 t/m 6 valt.
- Partijen spreken af dat gedurende de looptijd van de cao, de systematiek (afspraak over afstanden schalen en treden) van het loongebouw in stand blijft. Het loongebouw volgt gedurende de looptijd de stijging van de het nieuwe wettelijk minimumuurloon.
- Steeds zal halfjaarlijks in juli de stijging van het minimumuurloon worden doorgevoerd in het loongebouw, waarbij alle lonen van de 21-jarigen met hetzelfde percentage worden verhoogd. De treden stijgen t.o.v. het loon van een 21- jarige me de bedragen zoals eerder is vermeld. Het loondeel boven de loonschaal wordt niet per juli
aangepast.
- Per 1 januari 2026 zal een extra verhoging in het loongebouw worden doorgevoerd van 1% bovenop de stijging van het minimumuurloon per die datum. De afstand van de basis (niveau van de 21-jarigen) van de loonschalen 2 tot en 6 ten opzichte van de loonschaal 1 (WML) wordt daarmee 1% vergroot. De treden behouden dezelfde
nominale stijging.

Arbeidsvoorwaarden

Bron: fnv,29 oktober 2023 via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...