Inspecteurs CAO en uitzendwezen pakken Beusmeat aan

Gerelateerde CAO
Vlees

CAO-controle-instellingen uit de vlees- en de uitzendsector gaan de Friese vleesverwerker Beusmeat aanpakken. Volgens FNV Bondgenoten duiken ze al jaren onder de CAO Vleessector voor 150 ingeleende werknemers, grotendeels uit Polen.


De schade per ingeleende kracht loopt op van gemiddeld € 4.000 in het eerste jaar tot boven € 30.000 over de afgelopen vijf jaar. Volgens Beusmeat zijn de uitzendbureaus verantwoordelijk voor de betaling van hun werknemers.


Twee inleenbedrijven

FNV Bondgenoten zegt dat het bedrijf handel drijft met twee inleenbedrijven die beide op identieke wijze de CAO voor hun werknemers niet hebben toegepast. Bestuurder Janwillem Compaijen van FNV Bondgenoten: "Toeval bestaat niet. Dit kan maar één ding betekenen: Beusmeat heeft de regie. De CAO-controle kan dat aantonen." Zo kan naar de betalingen aan werknemers gekeken worden maar ook naar de nota's van de inleenbedrijven aan Beusmeat.


Wederrechterlijke winst

Het ontduiken van de CAO betekent een veel lagere nota. De bond schat de schade voor de werknemers en dus de wederrechterlijke winst voor Beusmeat over de afgelopen vijf jaar op minimaal twee miljoen euro.


Bewijs

Sinds er in december 2009 aan de bel is getrokken, heeft FNV Bondgenoten bewijsstukken gekregen van tientallen werknemers. Inmiddels lopen er onderhandelingen met inleenbedrijf Friesenpersoneel over toepassing van de CAO Vlees.


Oplossing

Compaijen: "Van Beusmeat verwachten wij ook een aanzienlijke financiële bijdrage aan een fatsoenlijke oplossing. Ik wil dat alle betrokken bedrijven met een gezamenlijk voorstel komen, dat over zowel het heden als het verleden gaat en ook een oplossing biedt voor de erbarmelijke huisvesting van de Polen in Leek."


Pensioen

Hij heeft vandaag ook de pensioenfondsen gevraagd onderzoek bij Beusmeat in te stellen. Voor ingeleende werknemers blijkt geen pensioenafdracht te hebben plaatsgevonden. Wel werd premie op het loon ingehouden.

Bron: FNV Bondgenoten, 12 februari 2010. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...