Postbedrijven winnen zaak tegen Staat

Gerelateerde CAO
Postbedrijven | Postverspreiders
De postbedrijven Sandd en Selekt Mail hebben een rechtszaak tegen het ministerie van Economische Zaken over het verplicht in vaste dienst nemen van personeel gewonnen.

Sandd en Selekt Mail hadden het kort geding aangespannen. Economische Zaken wil niet dat de harde concurrentiestrijd op de postmarkt wordt uitgevochten over de rug van de postbezorgers en eist dat de bedrijven in de loop van de tijd meer werknemers een vast contract moeten aanbieden.


Vaste dienst
Sandd en Selekt Mail zijn het niet eens met het opgelegde tempo. Zo moet per 1 april minstens 10% van de bezorgers in vaste dienst zijn en in 2012 80%. Het ministerie wilde de eis doorvoeren aan de hand van een zogeheten algemene maatregel van bestuur. Maar dat heeft de rechter nu verboden. Sandd en Selekt Mail zijn concurrenten van TNT Post op de geliberaliseerde postmarkt. Voor de twee bedrijven is het veel duurder om mensen in vaste dienst te nemen dan om ze te laten werken op basis van stukloon, zoals nu nog gebeurt.


FNV teleurgesteld
FNV Bondgenoten is teleurgesteld over de uitspraak en denkt dat dit niet veel goeds voor de CAO belooft. De vakbond vindt dat de afspraak over het in vaste dienst nemen van postbezorgers nu op losse schroeven staat. Die afspraak was een "harde voorwaarde" voor de vakbonden om hun verzet tegen de liberalisering van de postmarkt te staken.

Bron: NRC, 31 december 2009 en FNV Bondgenoten, 31 december 2009. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...
 
 

 
 
Loading...