Vakbonden vinden geen alternatief voor CAO TNT

Gerelateerde CAO
PostNL A-Deel
Gerelateerde CAO
PostNL B-Deel
De vakbonden die in onderhandeling zijn met TNT NV hebben geen alternatief gevonden voor de principeovereenkomst voor een nieuwe CAO bij het post- en expressbedrijf

Dat hebben de vakbonden Abvakabo FNV, CNV Publieke Zaak en BVPP tijdens een persconferentie bekend gemaakt. De bonden stellen dat de problemen bij TNT niet op te lossen zijn zonder gedwongen ontslagen en zonder besparing op de arbeidsvoorwaarden voor het huidige personeel.


Principeakkoord afgewezen
De bonden hebben een alternatief laten onderzoeken, nadat leden een principeakkoord tussen TNT en de bonden voor een nieuw CAO wegstemden. In het principeakkoord werd afgesproken loon in te leveren voor baangarantie. TNT zegt bij de Post-divisie kosten te moeten besparen vanwege dalende volumes en de liberalisering van de postmarkt. Het bedrijf heeft aangekondigd 11.000 banen te schrappen als de arbeidsvoorwaarden niet worden aangepast.


Referendum
Vakbondsleden kunnen nu kiezen tussen een vermindering van de arbeidsvoorwaarden in ruil voor baangarantie en behoud van het huidige inkomen zonder baangarantie. De bonden zullen deze keus via een referendum aan hun leden gaan voorleggen. Als de leden kiezen voor het scenario waarin het loon op het huidige niveau blijft, zullen er 3.500 gedwongen ontslagen vallen volgens de vakbonden. Het snijden in de kosten is weliswaar nodig, maar kan wel minder rigoureus dan TNT nu bepleit, aldus de bonden. TNT wil € 125 mln per jaar besparen door te snijden in de arbeidsvoorwaarden, terwijl volgens de bonden € 75 mln per jaar voldoende zou moeten zijn. De bonden verwachten over het verschil van € 50 mln nog moeizame onderhandelingen met TNT.

Bron: FD, 26 oktober 2009. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...
 

Loading...