Stakingsmelding: Cargill, Rotterdam en Amsterdam

Gerelateerde CAO
Cargill
Medewerkers van twee vestigingen van Cargill leggen vanaf vrijdag 3 juli het werk neer als gevolg van de vastgelopen CAO-onderhandelingen.

De staking begon in de Rotterdamse vestiging. Collegae uit Amsterdam sluiten zich aan. De Rotterdamse vestiging wil nu ook maandag 6 juli het werk neerleggen. FNV Bondgenoten vindt de staking een logisch vervolg op de vastgelopen onderhandelingen. Volgens de vakbond maakt Cargill miljarden euro's winst, maar doet het bedrijf een CAO-bod dat ver onder de maat is. De staking van vrijdag geldt in principe voor een halve dag. Als de directie daarna niet over de brug komt, volgen langdurige stakingen.


Geen werkgarantie

Volgens vakbondsbestuurder Erik de Vries weigert Cargill werkgaranties in Nederland te geven: "Cargill doet bij de CAO-onderhandelingen een beroep op het onlangs gesloten Sociaal Akkoord. Dat zegt dat er werkgelegenheidsgaranties geboden moeten worden in ruil voor loonmatiging. Cargill weigert pertinent te garanderen dat er in Nederland niet nog meer ontslagen zullen vallen, maar maakt wél aanspraak op de loonmatiging uit dat akkoord. Onacceptabel. Mensen accepteren het nu eenmaal niet om eerst gekort, en daarna alsnog ontslagen te worden."


Ontslagen

De voedingsmiddelengigant Cargill, met vestigingen in Amsterdam, Rotterdam, Bergen op Zoom en Sas van Gent, kwam onlangs in het nieuws doordat zij aankondigde 80 van de 320 functies in Bergen op Zoom te willen schrappen.


Stakingsmelding

Op grond van art. 10 Wet allocatie arbeidskrachten door intermediair(s) (hierna: Waadi) is het uitzendbureaus e.d. niet toegestaan arbeidskrachten ter beschikking te stellen aan bedrijven, ondernemingen of onderdelen daarvan, waar op dat moment een werkstaking, uitsluiting of bedrijfsbezetting heerst.

Bron: FNV Bondgenoten, 2 juli 2009. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...