Akkoord CAO KLM cabine en grondpersoneel 2009-2010

Gerelateerde CAO
KLM Flight Academy
FNV Bondgenoten, de grootste vakbond in de luchtvaartsector, heeft met KLM afspraken gemaakt over een cao voor het cabine- en grondpersoneel.

De vakbond wilde een cao die bij deze tijd van recessie past: “Werkzekerheid met harde garanties is juist in crisistijd belangrijker dan een kwart procentje salaris erbij", aldus Jan van den Brink van FNV Bondgenoten.

Deeltijd-ww


Voor FNV Bondgenoten heeft niet geld maar werkgelegenheid momenteel prioriteit. De KLM verklaart dat er een tijdelijk werkgelegenheidsprobleem is. "Dat pak je aan met het instrument dat daar nu voor in het leven is geroepen: deeltijd-ww." concludeert Jan van den Brink van FNV Bondgenoten. Dankzij de nieuwe ronde onderhandelingen ligt er nu een keiharde werkgarantie tot november dit jaar. Daarna kan KLM als uiterste middel in overleg deeltijd-ww inzetten.

Leegloopfinanciering voor persoonlijk budget

FNV Bondgenoten heeft voorgesteld geld dat nu gebruikt wordt voor leegloopfinanciering, in betere tijden aan werknemers ten goede te laten komen. Het geld wordt aangewend als een persoonlijk budget dat gebruikt kan worden om de inzetbaarheid te bevorderen, bijvoorbeeld voor scholing.


KLM neemt deel uitzendkrachten in dienst

In de cao zijn afspraken gemaakt met betrekking tot betere betaling voor flexibele krachten en deeltijdwerkers aan de onderkant van de arbeidsmarkt. KLM bleek het met de vakbond eens te zijn dat afdelingen niet op louter uitzendkrachten kunnen draaien en wil een deel van deze krachten in dienst nemen. Bij KLM wordt de verhouding vaste en flexibele krachten daarmee tijdens deze cao nog verbeterd. Ook knelpunten met deeltijdwerk worden tijdens deze cao aangepakt.


Verlaging werkdruk

Voor het cabinepersoneel krijgt de verlaging van de werkdruk prioriteit, mogelijk door een deel van het reisverlof op een zelf te bepalen moment op te nemen.


Salarisverhoging blijft 1,25%

De salarisverhoging blijft zoals eerder afgesproken met de andere bonden op 1,25% staan. Dat is te billijken, vinden de onderhandelaars van FNV Bondgenoten: gezien het totaalpakket en de omzetcijfers van KLM die niet goed zijn als gevolg van de economische crisis. KLM heeft tenslotte ook laten weten dat gedurende de looptijd van deze cao het management dezelfde salarisverhoging krijgt als het overige personeel.

Bron: FNV Bondgenoten, 20 mei 2009. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...
 
 

 
 
Loading...