Nieuw akkoord CAO Afval en Milieu 2007-2009

Gerelateerde CAO
Grondstoffen, Energie en Omgeving Services | GEO vh Afval en Milieu
Looptijd
1 mei 2007 t/m 1 juni 2009

Loonmutaties en eenmalige uitkeringen
1 mei 2007 structureel 2,75%
1 mei 2008 structureel 3%

Resultaatafhankelijke uitkering: bij het behalen van tevoren overeengekomen collectieve bedrijfsdoelstellingen bedraagt de uitkering 3% (op basis van de grondslag van de huidige eindejaarsuitkering), voor het eerst uit te keren uiterlijk in april 2009. Van dit percentage van 3% is 2% gegarandeerd. Hiermee komt de eindejaarsuitkering per 1 januari 2008 te vervallen.


Arbeidsvoorwaarden
In september werd het CAO-akkoord Afval en Milieu door de vakbondsleden massaal afgewezen. Intussen is een nieuw CAO-resultaat gehaald. De raam-CAO ENB vervalt per 1 januari 2008. Daarom hebben de partijen een geheel nieuwe CAO Afval & Milieu samengesteld. Er zijn verschillende afspraken gemaakt op het gebied van salaris, sociale zekerheid en pensioen. Het is de bedoeling dat ook andere partijen in de markt zich aansluiten bij deze CAO, zodat er echt sprake is van een landelijke CAO Afval & Milieu.

- CAO-partijen zetten er zich samen voor in te komen tot een arbocatalogus met landelijke dekking voor de sector Afval & Milieu.

- Overwerk: het weekvenster blijft van toepassing. In lijn met deze afspraak wordt de toeslag voor het eerste uur (bedroeg 25%) verhoogd. Voor alle overuren doordeweeks en op zaterdag geldt een toeslag van 50%; de toeslag voor overwerk op zon- en feestdagen blijft 100%. Met ingang van 1 mei 2008 geldt dat de vergoeding voor overwerk – gewerkte uren plus de toeslagen - wordt uitbetaald. Op verzoek van de werknemer kan de werkgever besluiten om de gewerkte overuren in tijd te vergoeden.

- Vergoeding twee ploegendienst: voor een tweeploegendienst met wisselende ochtend- en middag- / avonddiensten geldt een toeslag van 7,5% voor zowel Services als Proces.

- WIA en IPAP-verzekering: de WENb sluit met ingang van 1 januari 2008 een collectief contract af voor een inkomensvervangende verzekering, een en ander op basis van vigerende wet- en regelgeving en uitvoering. De dekking van deze verzekering is op 1 januari 2008 als volgt: bij gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid (35%- 80%): een uitkering van 70% verschil tussen oud en nieuw inkomen en als de werknemer WW ontvangt tot 65 jaar vanaf 57,5 jaar uitkering van 10%. Bij wijziging van wet- en regelgeving en uitvoering vindt overleg plaats tussen partijen. Werkgevers en werknemers betalen een deel van de premie. De werkgeversbijdrage is met ingang van 1 januari 2008 0,2%, maar niet meer dan de verschuldigde totale premie.

Bron: CNV, 20 november 2007. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...