Akkoord CAO Glastuinbouw 2007-2009

Gerelateerde CAO
Glastuinbouw
De vakbonden en werkgevers in de glastuinbouw hebben een CAO-akkoord bereikt. Tweederde van de FNV-achterban heeft het eindbod van de werkgevers geaccepteerd.

Tevredenheid is er over de loonstijging van 6%. De CAO heeft een looptijd van twee jaar.


Afspraken over naleving
De afspraken die gemaakt zijn over de naleving van de CAO zijn volgens FNV Bondgenoten bestuurder Gerard Roest een ‘doorbraak’: “Er komt een geschillencommissie die werknemers kunnen opbellen wanneer hun baas zich niet aan de CAO-afspraken houdt.”


Glastuinbouw weert niet-gecertificeerde uitzendbureaus
Ook kunnen werkgevers aangesproken worden als zij mensen in dienst hebben via niet gecertificeerde uitzendbureaus die zich niet aan de CAO houden. “Voorheen waren die uitzendbureaus zelf aansprakelijk, maar als ze werden gewezen op het niet naleven van de CAO waren die bureautjes ineens verdwenen”, vertelt Roest.


Scherpste randjes van flexibilisering
De flexibilisering die de werkgevers voorstelden was een heikel punt tijdens de onderhandelingen. “De scherpste randjes zijn er nu wel afgehaald”, zegt de bestuurder. Roest: “Het uitgangspunt blijft 38 uur werken in vijf dagen, maar omdat het werkaanbod in deze branche varieert willen de werkgevers dit flexibeler kunnen indelen.” Het komt er nu op neer dat er 6 tot 10 uur per dag en 30 tot 45 uur per week ingeroosterd mag worden. De plus- en min-uren vallen dan tegen elkaar weg en de toeslagen over deze gewerkte uren vervallen. Ook voor een ingeroosterde zaterdag hoeft geen toeslag meer betaald te worden.


Toeslag van 50% voor werken op zondag
“Als goedmakertje wordt nu over het elfde per dag gewerkte uur 50 procent in plaats van 35 procent extra betaald. De zondag mag gewerkt worden, maar dat kan niet worden verplicht. En ook voor werken op zondag geldt een toeslag van 50 in plaats van 35 procent.” Onder de CAO Glastuinbouw vallen ongeveer 60 duizend mensen.

Bron: FNV, 26 september 2007. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...
 

Loading...