Cabinepersoneel wijst CAO KLM af

Gerelateerde CAO
KLM Vliegers
In een referendum hebben de leden van FNV Bondgenoten onder het cabinepersoneel van de KLM, het eindbod van hun werkgever voor een nieuwe CAO afgewezen. Tegelijkertijd stemde 93 procent van hen in met het voeren van acties als KLM niet aan hun eisen tegemoet komt.

De leden zijn vooral verbolgen over het feit dat KLM niets wil doen om hun almaar toenemende werkdruk terug te dringen. Leen van der List, vakbondsonderhandelaar: “KLM stelt in het eindbod enerzijds maatregelen voor die de werkdruk verlichten, maar brengt aan de andere kant maatregelen in die weer leiden tot een verhoging van de werkdruk. Dat alles onder het motto van zogenaamd noodzakelijke kostenbeheersing en kostenneutraliteit. Daarmee ontkent de KLM in feite het bestaan van problemen met de werkdruk.”

Hoge werkdruk
De werkdruk voor het cabinepersoneel is meer dan gemiddeld hoog, blijkt uit een onderzoek dat recent door FNV Bondgenoten is uitgevoerd. Het onderzoek laat zien dat de ervaren werkdruk onder het cabinepersoneel ruim hoger ligt dan bij de gemiddelde werknemer in Nederland. Belangrijke oorzaken zijn de fysieke belasting, de samenstelling van de bemensing per vlucht, de geringe zeggenschap over het moment van werken, de vooral op Europese vluchten korte hersteltijd en de zware wissel die het vliegen trekt op de balans tussen werk en privéleven.

Ultimatum
Van der List stelt KLM in de loop van volgende week een ultimatum. Gaat KLM niet in op de eisen in het ultimatum, dan kan dat leiden tot werkstakingen. Het zou de eerste keer zijn dat het cabinepersoneel van KLM actie voert. “Dit geeft aan hoe hoog de nood onder de mensen is”, aldus Van der List.

Onder de CAO voor het KLM Cabinepersoneel vallen ongeveer 8500 stewards en stewardessen.
Bron: FNV, 22 juni 2007. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...
 
 

 
 
Loading...