Principeakkoord CAO BVE 2014-2015

Gerelateerde CAO
MBO
Looptijd
Het akkoord gaat in op 1 augustus 2014

Loonmutaties
Op 1 augustus 2014 worden de salarissen met 1,2 % verhoogd en voor 2015 zal in het voorjaar een afspraak worden gemaakt afhankelijk van de door het kabinet beschikbaar gestelde loonruimte en de eventuele vrijval van premies.

Arbeidsvoorwaarden
• Alle medewerkers krijgen binnen hun jaartaak een naar eigen inzicht te besteden budget van 50 uur. Dit is een eerste stap naar een beleid dat moet leiden tot 'Duurzame Inzetbaarheid' voor al het personeel.
• Voor de inzet van alle functionarissen die het onderwijs uitvoeren geldt een inzetbaarheidskader dat uitgaat van 1200 uur onderwijsuitvoering, niet alleen lessen, inclusief alle taken die uit het onderwijs voortvloeien. Daarnaast is er 459 uur voor scholing, teamoverleg en algemene werkzaamheden buiten de onderwijsuitvoering om. Hiermee komt er meer ruimte om alle taken goed uit te voeren.
• Er komen verbeteringen in de procedures waarmee onderwijsteams zelf taken wegen en onderling de werkzaamheden kunnen verdelen.
• Wanneer teams er niet in slagen om zelf te komen tot een werkverdeling dan moet de werkgever toedelen. In dat geval worden de “lessen” die binnen de 1200 uur moeten worden gegeven voorzien van tenminste een opslag van 40% voor voorbereiding, nakijken en dergelijke.
• De bestaande regeling voor ouderen (bapo) eindigt op 1 augustus 2014. Dat is een voorwaarde die het kabinet stelt aan het beschikbaar stellen van extra miljoenen aan het mbo voor kwaliteitsverbetering en verdere professionalisering.
• Er komt een overgangsregeling voor de huidige gebruikers van deze regeling. Het huidig gebruik van het verlof wordt bevroren, maar zij gaan daarvoor een hogere eigen bijdrage betalen. Voor de schalen 1 t/m 8 is dat 30% (5% meer), vanaf schaal 9 is dat 45% (10% meer). Medewerkers die voor 1 augustus 2014 de leeftijd van 55 jaar of ouder hebben bereikt en voor 1 juni 2014 een aanvraag voor de oude regeling hadden ingediend, kunnen nog gebruikmaken van de huidige bapo-voorwaarden, maar tegen de nieuwe eigen bijdrage.
• Medewerkers die voor 1 augustus 2014 de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt, maar die niet vóór 1 juni 2014 een aanvraag hadden ingediend, kunnen gebruikmaken van de nieuwe seniorenregeling op grond van de nieuwe voorwaarden en de nieuwe eigen bijdragen.
• Na 1 augustus 2014 is er een nieuwe seniorenregeling. Wie 57 jaar of ouder is, kan tegen een eigen bijdrage van 30% (t/m schaal 8) en 45% (vanaf schaal 9) 170 uur vrije tijd kopen en dat gespreid over het jaar inzetten op hele of halve dagen. Wie daarvoor kiest verliest het recht op de 50 uur voor duurzame inzetbaarheid.
• Voor de werknemers van 60 jaar en ouder bestaat naast de nieuwe seniorenregeling de mogelijkheid om nog eens 170 uur verlof op jaarbasis op te nemen voor eigen rekening, waarbij de werkgevers zijn deel van de pensioenpremie doorbetaalt.
• Het geld dat geleidelijk vrijvalt door afschaffing van de bapo-regeling en de soberdere nieuwe seniorenregeling zal door cao-partijen in de komende jaren worden ingezet voor uitbreiding van het budget voor duurzame inzetbaarheid voor iedereen.
Bron: AOb, 6 juni 2014. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...