ContinuFlex-CAO: doorbraak in flex-vast-discussie

Gerelateerde CAO
ContinuFlex
ContinuFlex-CAO: doorbraak in flex-vast-discussie - 'Flexwerker krijgt straks eerder een hypotheek dan vast-contracter'

Branchevereniging NVUB (Nederlandse vereniging van uitzend- en bemiddelingsbedrijven) en de vakbond AVV (Alternatief voor Vakbond) hebben deze week hun handtekening gezet onder de principe-versie van de vernieuwende ContinuFlex-CAO. NVUB-voorzitter Rendert Algra: "We zijn enorm trots op deze overeenkomst. Eindelijk slaan we écht een brug tussen flex en vast."

De NVUB heeft de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd met sociale partners en de politiek, waar de plannen uit de ContinuFlex-CAO zeer positief zijn ontvangen. De politiek heeft de NVUB geadviseerd enig geduld op te brengen bij het implementeren van de nieuwe cao omdat de Minister van Sociale Zaken de komende maanden waarschijnlijk belangrijke nieuwe regelgeving presenteert.

Oplossing uit de markt zelf
Voorman Algra, eerder bestuursvoorzitter van vakbond De Unie en Tweede-Kamer-lid, heeft vertrouwen in de politiek. "Minister Asscher benadrukt dat hij open staat voor oplossingen vanuit de markt. Dat geeft ons het vertrouwen om de start van de ContinuFlex-CAO nog even op te schorten. Want deze cao is voor honderd procent ontwikkeld door ondernemers en experts uit de flexmarkt. Bovendien heeft onafhankelijk onderzoeksbureau Labyrinth in opdracht van het AVV onderzocht dat ook de flexwerkers zélf zeer enthousiast zijn over ContinuFlex. 81% van de ruim 1.000 ondervraagde flexkrachten is vóór het toepassen van de nieuwe cao."

Hypotheek
De cao-makers zullen niet stil zitten in afwachting van de nieuwe regels. De NVUB gaat met de principe-versie van de ContinuFlex-CAO onder de arm in gesprek met verschillende partijen uit de markt, onder wie de sociale partners aan werkgevers- en werknemerskant. Met name zal een dialoog gezocht worden met de ABU en de NBBU. Algra stelt waar mogelijk met hen te willen samenwerken: "Ik hoop dat de gevestigde orde inziet dat we met symposia en veel gepraat geen stap verder komen. Het credo van de ContinuFlex-CAO is simpel: flexwerkers juist méér zekerheid bieden dan werknemers met een vast contract waarbij toch sprake is van een gezond verdienmodel voor werkgevers. Dát past bij de situatie van vandaag. Als het aan ons ligt, verstrekken banken straks liever een hypotheek aan een flexwerker dan aan een vast-contracter."

Transferpool
Twee speerpunten van de ContinuFlex-CAO zijn de transferpool - een platform waar aangesloten ondernemers gemakkelijk elkaars werknemers over kunnen nemen - en een opleidingsmodel waarbij werknemers bijna twee keer zoveel te besteden hebben als in andere cao's. Daarnaast biedt de cao flexwerkers al na zes maanden een vast contract.

De NVUB presenteert de ContinuFlex-CAO op 28 maart aan haar leden.
Bron: NVUB, 21 februari 2013. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
loading...

Loading...