Akkoord CAO Polaroid 2007-2009

Gerelateerde CAO
Polaroid (geldig tot en met 31-12-2023)
Bij Polaroid in Enschede is vanmiddag onverwacht een CAO-resultaat bereikt. 'Ondanks de moeizame start van de onderhandelingen ligt er nu gelukkig een goed resultaat, dat we positief aan de leden gaan voorleggen', zegt CNV-onderhandelaar Nicole Engmann-Van Eijbergen.

Tijdens de vorige onderhandelingsronde wekte het CAO-bod van Polaroid nog de woede van de bonden. Polaroid bood toen slechts eenmalige loonsverhogingen, van 2 keer 1,5 procent. Terwijl CNV Chemie en energie om 2 keer 3 procent had gevraagd.

Sociaal plan
De onderhandelingen waren extra beladen, omdat het de laatste keer is dat er over de CAO wordt onderhandeld. Volgend jaar gaat de vestiging, waar nu nog zo'n 250 mensen werken, grotendeels dicht. Voor de werknemers die hierdoor hun baan kwijtraken, is inmiddels -overigens met de nodige moeite - een sociaal plan afgesloten.

Loonsverhoging
De CNV-onderhandelaar vermoedt dat de boosheid over het aanvankelijke bod van Polaroid de werkgever ertoe heeft bewogen om het loonbod flink naar boven bij te stellen. De werknemers krijgen in een tweejarige cao (van 1 april 2007 tot 1 april 2009) een loonsverhoging van 2 procent per 1 april 2007 en nog eens 2 procent per 1 april 2008. Daarnaast krijgen de werknemers eenmalige toeslagen. Volgens Engmann is het 'een luxe variant'. 'De werknemers krijgen gedurende twee jaar elke maand een uitkering van 1 procent van hun maandsalaris. Vooral in mei en december is dat natuurlijk leuk.'

Goede kant
Verder zal Polaroid de WGA-premie (0,36 procent van het inkomen) voor haar rekening nemen. Dat geldt ook voor de verhoging van de pensioenpremie, die vanaf mei naar verwachting tussen 0,5 en 0,8 procent hoger uitpakt (dit als gevolg van de herverzekering van het pensioenfonds). 'Polaroid heeft zich nu weer van de goede kant laten zien', vindt Engmann. Het CAO-resultaat wordt aanstaande maandag positief aan de leden voorgelegd.
Bron: CNV Bedrijvenbond, 28 maart 2007. via CAOWijzer.com | altijd de juiste inlenersbeloning
 
Loading...