Nederlanders grootverdieners in de wereld (20-6-2013)

Amsterdam, 20 juni 2013 – Nederlandse lonen behoren tot de hoogste in de wereld. De lonen van managers, professionals, technici en administratieve medewerkers komen steevast voor in de top vijf van best betaalde werknemers ter wereld. Dat blijkt uit de Loonwijzer/ Monsterboard Wage Index, een onderzoek naar loonontwikkeling en de arbeidsmarkt in 70 landen. Voor het onderzoek werden wereldwijd 123.097 respondenten naar hun salaris gevraagd.


Om internationaal te kunnen vergelijken werd gerekend in dollars. Daaruit blijkt dat Nederlandse managers wereldwijd op twee staan met een gemiddeld bruto loon van 26,90 dollar per uur en daarmee alleen Amerikaanse managers (31,10 dollar) voor zich dulden. Ook administratieve medewerkers uit Nederland (17,10 dollar) vinden we terug op de tweede plaats, waar alleen Duitsers meer verdienen met een gemiddeld bruto uurloon van 17,50 dollar. Kijkend naar andere landen scoren Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden ook goed (bekijk de relevante tabellenuit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index). Ten opzichte van vorig jaar is het beeld niet veel veranderd, ook toen bleken Nederlanders en andere traditioneel westerse economieën hun personeel het beste te betalen.

Uit de analyse van Loonwijzer en Monsterboard blijkt dat Nederlanders bovendien gunstig uit de bus komen als het gaat om koopkracht. Zo bezetten Nederlandse administratieve medewerkers zelfs de eerste positie in hun beroepsgroep als het gaat om wereldwijde koopkracht. Om de koopkracht te meten wordt gebruik gemaakt van de Big Mac Index, een methode van opinieblad The Economist waarbij wordt gekeken hoeveel Big Macs iemand van zijn uurloon kan kopen in eigen land. Administratieve krachten kunnen in Nederland 3,1 Big Macs kopen terwijl Duitsers met een hoger bruto uurloon slechts 2,6 grote hamburgers kunnen kopen. Nederlandse managers leveren iets in qua koopkracht, ze kunnen 4,2 Big Macs kopen terwijl managers uit het Verenigd Koninkrijk (4,4 Big Macs) en Zuid-Afrika (4,6 Big Macs) minder verdienen, maar meer hamburgers kunnen kopen. Managers uit de Verenigde Staten kunnen maar liefst vijf Big Macs van hun uurloon kopen.

“Het is interessant via de Big Mac Index te zien hoe we ervoor staan. Iedereen kent de hamburger en het is de enige index die koopkracht internationaal zo vergelijkbaar maakt. Het is mooi dat we dat met dit onderzoek de index met inkomen hebben weten te combineren en zo inzicht geven in wereldwijde inkomensstructuren. Hoewel we in Nederland graag willen horen dat het slecht gaat, zitten we verhoudingsgewijs dus best goed”, zegt Paulien Osse, oprichter van Loonwijzer. “In vergelijking met andere landen hebben we ook een redelijke infrastructuur voor CAO’s en een redelijk wettelijk minimumloon.”

Opvallend is dat Zuid-Afrikaanse werknemers relatief goed verdienen. Zo verdienen Zuid-Afrikaanse managers volgens Loonwijzer en Monsterboard gemiddeld bruto 21,50 dollar per uur, dat is meer dan Duitse (20,70 dollar) en Spaanse managers (20,80 dollar). Arbeidskrachten uit Indonesië bungelen in alle vier de onderzochte beroepsgroepen onderaan de lijst. Ook personeel uit Sri-Lanka krijgt beduidend minder betaald dan collega’s elders.

“Hoewel uit recente onderzoeken blijkt dat Nederlanders vrij pessimistisch zijn over de Nederlandse arbeidsmarkt, zijn onze lonen vrij hoog, is onze koopkracht sterk en is de werkloosheid relatief laag,” zegt Rikke Wivel, marketing director bij Monster Worldwide. “Natuurlijk is onze arbeidsmarkt niet in dezelfde conditie als een paar geleden, maar ondanks dat is het goed om te beseffen dat we het ten opzichte van andere landen best goed voor elkaar hebben.”

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan zeventig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van de juiste mensen met de juiste mogelijkheden. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.
 
Loading...