Mobiele Rechter uit Mozambique wint prijs (Een WageIndicator product)

Amsterdam, 10 December 2013 – De Mozambikaanse variant van ‘De Rijdende Rechter’ is ongekend populair in het land. Op 10 December won hij de Innovative Justice Award. De ‘mobile judge’ is een idee van de Nederlandse organisatie WageIndicator Foundation (Stichting Loonwijzer) , dat zich wereldwijd inzet voor een transparante arbeidsmarkt. In Mozambique hebben bedrijven beperkte kennis van het arbeidsrecht en worden wetten als het betalen van minimumloon slecht nageleefd. Dat leidt tot scheve verhoudingen tussen werkgevers en werknemers. In het televisieprogramma, dagelijks 4 miljoen kijkers, helpt presentator Ernesto Martinho (32) geschillen tussen werknemers en werkgevers oplossen. Het innovatieve concept is op 10 December winnaar geworden van de Innovating Justice Award die wordt uitgereikt door HiiL, een non-profit advies- en onderzoeksinstituut voor de juridische sector gevestigd in Den Haag.

 

In Mozambique is de macht van de media overweldigend. Eén uitzending van ‘Mobile Judge’ heeft een bereik van zo’n vier miljoen kijkers. Presentator Ernesto Martinho is een nationale bekendheid. Gemiddeld komen er per dag 75 nieuwe aanvragen bij de redactie van het tv-programma binnen. In iets meer dan een jaar heeft dit initiatief bijna 2.000 mensen met een arbeidsconflict geholpen. De kracht van het programma zit in het op een informele manier bijbrengen van arbeidsrechten en –plichten aan de kijkers. Dat maakt dit concept vernieuwend en effectief en daarmee winnaar van de Innovating Justice Award. 

 

“Bij WageIndicator zijn we zijn trots dat we meegedacht hebben aan dit concept, maar we zijn vooral blij dat we op deze manier een bijdrage leveren aan het versterken van de positie van werknemers in Mozambique. De ‘mobile judge’ is echt een begrip in Mozambique en Ernesto kan niet over straat zonder allerlei kwesties voorgelegd te krijgen,” aldus Paulien Osse, directeur van WageIndicator Foundation.

 

Innovating Justice Award

Een professionele jury heeft de uiteindelijke winnaar gekozen uit de zes genomineerde initiatieven. De prijs is bedoeld om sterke innovatie-initiatieven in de juridische sector verder te verbeteren en te verspreiden over de wereld. De winnaar krijgt vanuit het HiiL-netwerk daar meer mogelijkheden toe.

 

loading...
 
 

 
 
Loading...