Stijging Nederlandse lonen in bijna alle sectoren in 2011 (26-03-2012)

WageIndex - Wage Index - Loonwijzer-Monsterboard-WageIndex 2011 -

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index gelanceerd

De lonen in bijna alle Nederlandse beroepsgroepen zijn in 2011 gestegen. Dat blijkt uit de eerste Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling in Nederland en waarin lonen in 23 verschillende landen met elkaar worden vergeleken. Uit het rapport blijkt bovendien dat Nederlandse werknemers in veel beroepen meer verdienen dan hun collega’s in andere landen. Nederlandse managers, vakdeskundigen, technici en ondersteunend personeel komen steevast voor in de top 3 van best betaalde werknemers.

De eerste Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan zestig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is de grootste carrièresite van Nederland. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

“Voor de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index zijn de gegevens van 23 landen over de hele wereld vergeleken. Naast het bruto loon en aanvullende bonussen hebben we ook gekeken naar het verschil in inkomen tussen man en vrouw, de tevredenheid van werknemers, arbeidstijden en overwerk en uitzichten op de arbeidsmarkt”, zegt Paulien Osse van Loonwijzer. “De analyse van de gegevens van 160.000 respondenten wereldwijd geeft ons een haarscherp beeld van wat er speelt. Wat opvalt is dat de Nederlandse arbeidsmarkt op microniveau de afgelopen jaren redelijk stabiel blijkt in een roerige tijd op macroniveau. Nederlandse respondenten waren redelijk tevreden over hun persoonlijke situatie op de arbeidsmarkt. En terecht, Nederland doet het goed vergeleken met andere landen.”

Warren Hammond, managing director van Monsterboard.nl vult aan: “2011 was economisch gezien een roerig jaar met zowel dieptepunten als lichtpuntjes. Het is erg interessant te zien hoe de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index gaat reageren op marktontwikkelingen in 2012.”

 

Hoogste loonstijging in productiesector

Nederlanders delen hun gunstige inkomenspositie met onder meer Duitsers, Zweden en Britten. In Nederland zagen werknemers in de productiesector hun loon vorig jaar gemiddeld het meest stijgen. De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index laat in deze sector een stijgende trend zien van zo’n 6,8 procent. Ook in de marketing & PR sector stegen de inkomens flink. Werknemers in deze sector kregen er gemiddeld 6 procent loon bij. In vrijwel iedere andere sector steeg het loon in 2011 eveneens. Alleen in de financiële sector daalde de inkomens, al was de daling van 0,6 procent nihil.

Werknemers in zorg en marketing & PR meest tevreden

Nederlanders zijn over het algemeen tevreden werknemers. In 2011 steeg het gevoel van baanzekerheid. Ook keken werknemers meer uit naar andere carrièremogelijkheden. Hieruit blijkt dat veel Nederlandse werknemers optimistisch zijn over persoonlijke kansen op de arbeidsmarkt en mogelijkheden zien om hun carrière te verbeteren. De meest tevreden werknemers zijn volgens de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index te vinden in de gezondheidszorg en marketing & PR sector. Maar liefst 94 procent van alle werknemers uit deze sectoren gaven aan tevreden over hun leven te zijn. In de sectoren transport & logistiek en horeca & toerisme lag de gemiddelde tevredenheid het laagst; al gaf nog 87 procent aan content te zijn.

 

“Het is een goed teken dat het gevoel van zekerheid over het behoud van hun huidige baan onder Nederlandse medewerkers blijkt te zijn toegenomen. Dit lijkt erop te wijzen dat veel bedrijven klaar zijn met het herstructureren van hun personeelsbestand, waardoor het vertrouwen van de huidige medewerkers weer toenam”, aldus Hammond. Dat de respondenten aangaven een carrièrestap te overwegen, kan de doorstroming van personeel op de arbeidsmarkt ten goede komen. Dit wordt onderschreven door onze eigen cijfers; een stijgend aantal unieke bezoekers aan onze site in 2011. Maar we constateren ook nog altijd onrust. Ons advies aan zowel werkzoekenden als werkgevers: blijf zoeken. Ga voor beter.”

 

Over Loonwijzer/Monsterboard Wage Index

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie van stichting Loonwijzer en carrièresite Monsterboard.nl. De sector analyses in de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index zijn gemaakt op basis van het Nederlandse deel van de internationale database van de stichting Loonwijzer. Hierin staan zo’n 16.000 enquêtes ingevuld tussen 2010 en 2011. Deze vragenlijsten maken deel uit van de permanente WageIndicator Salary Survey op www.loonwijzer.nl. De globale vergelijkingen zijn gemaakt op basis van gegevens van 2006 tot 2011 uit de internationale databank en een analyse van lonen van bijna 160.000 ondervraagden wereldwijd.

26 Maart 2012, Amsterdam

Related links:

Salaris Check - 500 000 mensen per maand checken hun salaris bij Loonwijzer

Salaris Enquête is de basis voor de Salaris Check; vul hem in en help je collega's

loading...
 
 

 
 
Loading...