De lonen in Nederland behoren tot de hoogste in de wereld (16-05-2012)

WageIndex

De lonen in Nederland behoren tot de hoogste van de wereld.  Dat geldt niet alleen voor wat werknemers bruto aan salaris krijgen, maar ook voor wat na aftrek van belastingen en premies netto overblijft. Nederlanders kunnen met hun Duitse en Britse collega's (zowel in hogere functies, het middenkader als op de werkvloer) in eigen land de meeste Big Macs kopen van hun loon.


Dat blijkt dinsdag uit een gezamenlijk onderzoek van Stichting Loonwijzer en vacaturewebsite Monsterboard in 23 landen. De lonen in West-Europa zijn relatief hoog ten opzichte van andere werelddelen, maar Nederland loopt daarbinnen ook nog aan kop met landen als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Pauline Osse van Loonwijzer is het een beetje stuivertje wisselen tussen deze landen. Buiten Europa springt Zuid-Afrika volgens haar eruit met relatief hoge lonen.


Loonwijzer doet in 65 landen onderzoek naar lonen en arbeidsvoorwaarden wereldwijd. Voor een goede internationale vergelijking wordt in dollars gerekend en om in te kunnen schatten wat het loon waard is in het land waar iemand woont en werkt, wordt ook gekeken hoeveel Big Macs iemand kan kopen van zijn uurloon. De Nederlandse leidinggevende kan 4 grote hamburgers bij de McDonald's kopen en zijn Britse collega 4,8 Big Macs.
Zo verdient een Nederlandse leidinggevende met gemiddeld 26,10 dollar bruto per uur het meest in het onderzoek en zijn Britse collega staat met 24,50 dollar per uur op de tweede plaats. Maar netto houdt de Brit net iets meer over (17 dollar) en staat de Nederlander op de tweede plaats (16,20 dollar). Een Zuid-Afrikaanse leidinggevende komt buiten Europa het meest in de buurt met een bruto uurloon van 22,90 dollar en netto 16,10 dollar. Daarvoor kan hij of zij 4,4 Big Macs kopen.


Administratief personeel in Nederland verdient gemiddeld bruto 16,90 dollar per uur en 11,80 dollar netto. Zij scoren daarmee als tweede. Op nummer 1 staan hun Duitse collega's met bruto 17,30 dollar per uur, maar netto zakken zij naar de derde plaats met 11 dollar schoon. Ook kan de Nederlander net iets meer Big Macs kopen: 3 tegen 2,7 hamburgers die hun Duitse collega's kunnen betalen.


De administratief medewerkers in Pakistan zijn met een bruto/netto uurloon van 1,60 dollar het minst bedeeld. Zij kunnen nog geen hele Big Mac (0,3) kopen. Binnen Europa bungelen Hongaarse en Russische administratief medewerkers onderaan. In Hongarije verdienen zij 7 dollar bruto per uur en 4,60 dollar netto, waarvan ze 0,9 hamburgers kunnen kopen. In Rusland houden ze van 6,20 dollar bruto meer over met 5,30 netto en 1,6 Big Macs.

Tabellen

Je eigen Salaris Checken?

loading...
 
 

 
 
Loading...