Secretaresses tevreden met baan

Secretaresse staat in de top 10 van de meest voorkomende vrouwenberoepen op Loonwijzer.nl. In deze lijst scoort de secretaresse het hoogst op baantevredenheid met een 7.6 op een schaal van 1 tot 10.

Secretaresse staat in de top 10 van de meest voorkomende vrouwenberoepen op Loonwijzer.nl. In deze lijst scoort de secretaresse het hoogst op baantevredenheid met een 7.6 op een schaal van 1 tot 10.

Van de meest voorkomende beroepen onder vrouwen die vorig jaar op Loonwijzer.nl meededen aan de Salaris Enquête, doen de secretaresses hun werk met het meeste plezier. Met een gemiddeld uurloon van € 13,75 behoort secretaresse zeker niet tot het best betaalde vrouwenberoep. Toch doet dat niet veel af aan de baantevredenheid die zij ervaren.

Ook internationaal bezien lijken secretaresses aardig content met hun baan, hoewel de omstandigheden erg verschillen. De 41-jarige Gillian Muller uit Zuid-Afrika knoopt als secretaresse en alleenstaande moeder nauwelijks de eindjes aan elkaar, en toch geniet ze ervan om onder druk te werken. De 26-jarige secretaresse Soraya Anggita uit Indonesië vindt dat ze een absolute droombaan heeft en maakt met plezier overuren. Laura Beatriz López Sosa uit Paraguay is niet tevreden over haar salaris maar wél over de balans tussen privé en werk. Hetzelfde geldt voor de 23-jarige Olga Artemchik uit Wit-Rusland.

Loonwijzer raadpleegde de dataset uit 2010 van de Nederlandse Salaris Enquête om een lijst samen te stellen over baantevredenheid bij de meest voorkomende vrouwenberoepen. Daarnaast werden in vijf landen secretaresses geïnterviewd over hun werk, salaris en arbeidsomstandigheden.

Tevredenheid met het werk in de 10 meest voorkomende beroepen onder vrouwen
Beroep met gemiddeld bruto uurloon
Tevredenheid met werk
Secretaresse - € 13,75 7,6
Verpleegkundige, verzorgende IG - € 15,15 7,5
Ouderenhulp/thuiszorg - € 13,94 7,3
Buitendienst medewerker - € 14,72 7,1
Verkoopmedewerker winkel - € 9,64 7,1
Financieel medewerker - € 14,74 7,0
Administratief medewerker - € 13,57 6,9
Verkoopmedewerker binnendienst - € 11,86 6,9
Intercedent, arbeidsbemiddelaar - € 13,57 6,8
Groepsleidster kinderdagverblijf - € 13,75 6,8

De gegevens over baantevredenheid uit de Loonwijzer dataset 2010 zijn bewerkt door bureau Baarda. De interviews zijn tot stand gekomen met financiële steun van de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling.

loading...
 
 

 
 
Loading...