Crisis in Duitsland en Nederland (11-10-11)

11 okt. 2011 - Voor zover de economische crisis toeslaat, maken vooral vrouwen en werknemers van boven de 50 daar melding van. Ze vinden dat hun werkgever door de crisis vanaf begin 2009 in de problemen is geraakt, als ze merken dat lonen worden bevroren, banen verdwijnen en de werkdruk toeneemt omdat minder mensen hetzelfde werk moeten blijven doen. Dit blijkt uit een loonwijzer-onderzoek onder ruim 30.000 respondenten in Nederland en in Duitsland van augustus 2009 tot eind 2010. De volgende trend heeft alleen betrekking op Nederland.

Voor zover de economische crisis toeslaat, maken vooral vrouwen en werknemers van boven de 50 daar melding van. Ze vinden dat hun werkgever door de crisis vanaf begin 2009 in de problemen is geraakt, als ze merken dat lonen worden bevroren, banen verdwijnen en de werkdruk toeneemt omdat minder mensen hetzelfde werk moeten blijven doen. Dit blijkt uit een loonwijzer-onderzoek onder ruim 30.000 respondenten in Nederland en in Duitsland van augustus 2009 tot eind 2010. De volgende trend heeft alleen betrekking op Nederland.

Grote bedrijven voelen de crisis eerder dan het MKB, zo blijkt uit wat hun werknemers in het onderzoek aangeven. Verder wordt neerwaartse druk op de lonen eerder ervaren door laaggeschoolde werknemers dan door werknemers met een hogere opleiding. Ook oudere werknemers in de crisisgevoelige grotere bedrijven rapporteren die neerwaartse trend vaker dan anderen. In deze bedrijven loopt het personeel, meestal met een voltijds contract, een grotere kans te maken te krijgen met teruglopende personeelsbezetting en met daling, bevriezing of verminderde stijging van lonen.

Zie het volledige rapport

 
Loading...