Zzp'ers zien omzet dalen in crisistijd (26.02.10)

Eenderde van de zzp'ers ziet de crisis als een kans terwijl een kwart er een bedreiging in ziet. In 2009 werden er meer zzp'ers geconfronteerd met een omzetdaling dan met een stijging. De gemiddelde daling van de omzet was ongeveer 6 procent.

In welke mate treft de economische crisis zzp'ers? Profiteren zij van het feit dat ze flexibel inzetbaar zijn of juist niet? EIM zocht naar antwoorden door ruim 1000 zzp'ers te ondervragen.

De meerderheid van de zelfstandigen zonder personeel in ons land biedt kennisintensieve werkzaamheden of gespecialiseerde diensten. Hoewel dit juist een toegevoegde waarde biedt voor opdrachtgevers, blijkt dat ook de crisis heeft toegeslagen onder zzp'ers. Eenderde ziet de crisis als een kans terwijl een kwart er een bedreiging in ziet. De rest heeft zich er nog geen beeld over gevormd.

Omzetdaling

In 2009 werden er meer zzp'ers geconfronteerd met een omzetdaling dan met een stijging. De gemiddelde daling van de omzet was ongeveer 6 procent. Dit percentage komt overeen met de gemiddelde omzetdaling in het hele MKB in Nederland. Voor een belangrijk deel komt dit door gemiddeld kleinere opdrachten; het aantal opdrachtgevers is niet beduidend afgenomen. In sectoren met een sterk handelskarakter en daar waar zzp'ers voornamelijk pure arbeid leveren, is de omzetdaling het sterkst.

Omzetontwikkeling

Tarieven onder druk

De tarieven staan sterk onder druk, met name door toegenomen concurrentie: ruim tweederde van de zzp'ers heeft geen tariefswijziging doorgevoerd in 2009. Veertien procent heeft de tarieven zelfs laten dalen. Het is vooral de groep zzp'ers die tarieven hanteert gelijk aan of onder het marktgemiddelde, die de tarieven verlaagt. De twinitg procent zzp'ers die de tarieven heeft verhoogd, zit aan de bovenkant van de markt en heeft daardoor een sterkere positie.

Tarieven verhoogd/verlaagd

Wanbetaling

In 2009 is ook de wanbetaling sterk toegenomen, net als de debiteurentermijn. Vooral overheden veroorzaken bij zzp'ers veel problemen met hun betalingsmoraal.

Bron: EIM enquête zzp-ers in de crisis (2009)

Voor bovenstaande grafieken geldt dat op basis van het aantal waarnemingen alleen de cijfers in bouwinstallatie, bouwnijverheid, transport en vervoer, interim management/organisatieadvies, zorg, onderwijs en training en overige dienstverlening voldoende betrouwbaar zijn.

loading...
 
 

 
 
Loading...