Tien best betaalde en meest voorkomende beroepen (3.08.10)

In de top 10 best betaalde beroepen lopen de uurlonen m/v in hetzelfde beroep ver uiteen. Tandarts is het best betaalde beroep voor zowel mannen als vrouwen. Vrachtwagenchauffeur is het meest voorkomende mannenberoep.

Tandarts is het best betaalde beroep voor zowel mannen als vrouwen. Het beroep waarin de meeste mannen werkzaam zijn is vrachtwagenchauffeur. Vrouwen werken het vaakst als verkoopmedewerker. In de top 10 best betaalde beroepen lopen de uurlonen m/v in hetzelfde beroep ver uiteen. Dit zijn enkele uitkomsten uit de Salaris Enquête van Stichting Loonwijzer.

Van alle 1500 beroepen die zijn opgenomen in de Salaris Enquête van de Loonwijzer blijkt tandarts verreweg het best betaalde beroep. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. De verschillen tussen de seksen zijn echter erg groot. Een mannelijke tandarts verdient gemiddeld 52 euro per uur bruto terwijl zijn vrouwelijke collega blijft steken op een gemiddelde van 32 euro.

Ook bij de daaropvolgende best betaalde beroepen blijven de verschillen tussen mannen en vrouwen groot. Een mannelijke directeur P&O volgt de tandarts op afstand met een uurloon van 35,80 euro terwijl de vrouwelijke directeur 27,40 euro op haar loonstrook ziet bijgeschreven.

Meeste mannen zijn vrachtwagenchauffeur

De lijst van de tien meest voorkomende beroepen ziet er heel anders uit. Van de mannen gaven 555 vrachtwagenchauffeurs hun salarisgegevens in de Salaris Enquête. Daarmee staat dit beroep op nummer één in de meest voorkomende mannenberoepen met een gemiddeld bruto uurloon van 12,50 euro.

Meeste vrouwen zijn verkoopmedewerker

Bij de vrouwen bezet verkoopmedewerker de eerste plek met 770 ingevulde enquêtes. Zij verdienen bruto gemiddeld 9,30 euro. Bij de mannen is dit beroep juist de hekkensluiter van de top 10. Wel ligt het uurloon voor de mannelijke verkoopmedewerker 45 cent hoger.  

Onder de meest voorkomende beroepen bij vrouwen wordt directiesecretaresse het best betaald met 15,40 euro. Bij de mannen is dat bedrijfsleider met een gemiddelde van 22,40 euro per uur.

De lijst met de 10 best betaalde beroepen

De lijst met de 10 meest voorkomende beroepen

De lijsten met de 10 best betaalde en meest voorkomende beroepen voor mannen en vrouwen zijn gebaseerd op gegevens uit de Loonwijzer-dataset van de afgelopen vijf jaar, bewerkt door Bureau Baarda en gepubliceerd op Loonwijzer.nl

loading...
 
 

 
 
Loading...