Geen run op Spaarloon (6.10.10)

6 okt. 2010 - Van de ruim 550 respondenten op de Loonwijzer-poll "wat doe je met je spaarloon?" laat bijna een kwart het spaarloon staan waar het staat. Het aantal mensen dat het spaarloon op een andere rekening zet is ongeveer net zo groot.

Van de ruim 550 respondenten op de Loonwijzer-poll "wat doe je met je spaarloon?" laat bijna een kwart het spaarloon staan waar het staat. Het aantal mensen dat het spaarloon op een andere rekening zet is ongeveer net zo groot.

Het aantal mensen dat schulden aflost met het geld is zelfs het dubbele van het aantal werknemers dat er nieuwe spullen van gaat kopen. Slechts 7 procent van de mensen gaat shoppen. En dat was nou juist de bedoeling van het kabinet dat de economie hoopte te stimuleren met het tussentijds vrijgeven van het spaarloon. Daarnaast zou het kabinet ook de schatkist kunnen aanvullen wanneer er veel geld vrijkomt. Dat kan immers met 1,2 procent worden belast (vermogensbelasting), waar het geblokkeerde spaarloon van is vrijgesteld.

Achtergrond

Toen het spaarloon in 2005 ook al een keer werd vrijgegeven bleek hetzelfde: de meeste werknemers blijven gewoon sparen in de spaarloonregeling of sluizen het geld naar een andere spaarrekening.

Het voordeel van de spaarloonregeling is dat het brutobedrag van de maximale inleg van € 613 per jaar na vier jaar netto wordt uitgekeerd. Het bijelkaar gespaarde bedrag is in die vier jaar vrijgesteld van de 1,2 procent heffing in box 3 (vermogen) en dat kost de belastingdienst elk jaar zo’n € 800 miljoen aan gemiste inkomsten.

Wie het geld op een andere rekening heeft gezet, moet een forse rente van de bank krijgen om net zo voordelig uit te zijn (een verschil van minimaal 1,2 % met de huidige rente op de spaarloonregeling).

Spaarloon Poll
 
Loading...