Zwaar beroep en AOW inkomensgrens hetzelfde? (30.12.09)

Volgens salarischeck Loonwijzer zitten de automonteur en de bejaardenverzorgster nét boven inkomensgrens van € 35.000 die FNV bestuurder Jan Berghuis voorstelt als maatgevend om met 65 jaar met pensioen te kunnen.

Jan Berghuis van FNV Bondgenoten bedacht het plan om een inkomensgrens te stellen voor mensen die straks op hun 65ste AOW krijgen: € 35.000. Hoe ziet dit in de praktijk eruit? Mag een bejaardenverzorgster stoppen op haar 67ste? En een automonteur? Loonwijzer dook in de cijfers.

Minister Donner legt de nadruk op omscholing van werknemers die zwaar werk doen. Hij wil voorkomen dat mensen die zwaar werk doen vroegtijdig opbranden. Zij hoeven volgens het plan van Donner hun beroep niet langer dan 30 jaar uit te oefenen. Maar wat is zwaar werk? Dat zoeken de vakbonden nu uit voor het kabinet.

Het idee van vakbondsbestuurder Jan Berghuis is dat 90 procent van de mensen met een zwaar beroep € 35.000 of minder per jaar verdienen. En dus zou de inkomensgrens een logisch uitgangspunt zijn om te bepalen wie met 65 jaar met pensioen kan.

Automonteur moet doorwerken tot 67

Wie de salarischeck van Loonwijzer doet, ziet dat een automonteur op zijn top met 30 jaar werkervaring per jaar € 35.600 verdient. Jammer voor de automonteur, maar hij moet doorwerken tot zijn 67ste. De internationaal vrachtwagenchauffeur  mag daarentegen met 65 jaar met pensioen omdat deze na 30 jaar op een bruto loon zit van € 30.900. De bejaardenverzorgster verdient € 35.032 en zit dus met  € 32 nét boven de grens en zal ook moeten doorwerken.
Dit zijn geen CAO-lonen maar het is de werkelijke situatie nu.

Peildatum bruto loon

De peildatum van het bruto loon van bovenstaande voorbeelden ligt in het heden, wat iemand verdient met 30 jaar werkervaring. Maar wat als die peildatum vervroegd wordt? De automonteur zou er voor kunnen kiezen de promotie of de opleidingsmogelijkheden maar even te laten voor wat het is als hij daarmee net onder de € 35.000 grens kan blijven.

loading...
 
 

 
 
Loading...