Vrouwen iets minder tevreden over salaris dan mannen (31.10.09)

31 oktober 2009

Vrouwen in Nederland zijn iets minder tevreden met hun salaris dan mannen. Vooral vrouwen zonder partner zijn vaker ontevreden over het loon dan mannen zonder partner.

Bij mannen en vrouwen mét partner is het verschil minder groot. Toch zijn ook onder hen de mannen het meest ingenomen met hun salaris.

Dat blijkt uit onderzoek op basis van de Loonwijzer-enquête, dat is gepresenteerd allereerste wereldvrouwenconferentie Decent Life for Women van de internationale vakbond ITUC, vorige week in Brussel.

Er is in het onderzoek gekeken naar huishoudens met kinderen. Hetzelfde onderzoek is gedaan in 11 andere landen verspreid over alle delen van de wereld. Ook daar blijken vrouwen minder tevreden over hun salaris te zijn dan mannen. De gegevens zijn verzameld door Loonwijzers internationale partner, WageIndicator.

Van de Nederlanders die zonder partner leven en voor hun kinderen zorgen, is 46% van vrouwen ontevreden of zeer ontevreden over het salaris, bij de mannen is dat 36%. Ook zeggen meer mannen uit deze groep dat ze wél tevreden of zeer tevreden zijn: 36% van de mannen tegenover 25% van de vrouwen.

Bij degenen die met partner leven bedragen de verschillen in tevredenheid tussen mannen en vrouwen maar een paar procent.

Dat vrouwen minder tevreden zijn is niet verwonderlijk: vrouwen  verdienen gemiddeld minder dan mannen. In ons land bedraagt de loonkloof m/v gemiddeld 18%.

Hieronder de Nederlandse uitkomsten in beeld:tevredenheid salaris 2009

Download voor meer onderzoeksuitkomsten het rapport The Decent Work agenda: a gender perspective (pdf, 2 MB)

loading...
 
 

 
 
Loading...