Quota Manifest vrouwen in de top (1.10.09)

1 okt. 2009 - Een lange lijst Nederlandse topvrouwen heeft een manifest ondertekend voor een aandeel van van 40% topvrouwen in commissariaats- en toezichtsfuncties. Dit moet in 2014 bereikt zijn.

1 oktober 2009

Een lange lijst Nederlandse topvrouwen heeft een manifest ondertekend voor een aandeel van van 40% topvrouwen in commissariaats- en toezichtsfuncties. Dit moet in 2014 bereikt zijn.

 

Hoewel de meeste vrouwen nooit voor een maatregel als het stellen van een quota zijn geweest, ligt er nu toch dit manifest. De reden ervan is volgens de topvrouwen dat het percentage vrouwen op topposities komt in Nederland al zeker tien jaar niet of nauwelijks boven de zes procent uitkomt. Ondanks allerlei codes, taskforces, ambassadeursnetwerken en bewustwordingstrajecten.

Zonder een ingrijpende maatregel blijft de inbreng van vrouwen aan de top ook in de volgende generaties marginaal, zo is te lezen in het manifest.

In december 2008 presenteerde de commissie Frijns een aangepaste Code Tabaksblat. Daarin staan geen verplichte streefcijfers maar een aanbeveling om te streven naar een gemengde samenstelling van in raden van commissarissen. 

In 2007 stelde SER-voorzitter Alexander Rinnooy Kan ook al een 'damesclausule' voor. Het aandeel vrouwen in de top zou op 25 of 33 procent moeten worden vastgelegd. 

In Noorwegen is er sinds 2006 een wet waarin staat dat er begin 2008 minimaal 40 procent vrouwen in raden van commissarissen moet zitten. Her resultaat: binnen een jaar een toename van 15,6 procent vrouwen in topfuncties. 

Bron: Womancapital

 
Loading...