Man strijkt hogere bonus op dan vrouw (30.09.09)

De bonus die mannen in het financiële centrum van Londen krijgen is vijf keer hoger dan die van vrouwen. Doen vrouwen in Nederland het beter?

30 september 2009

De bonus die mannen in het financiële centrum van Londen krijgen is vijf keer hoger dan die van vrouwen. Doen vrouwen in Nederland het beter?

In de City, het financiële hart van Londen, bedraagt de bonus van de gemiddelde vrouw 2.875 pond, tegen 14.554 pond voor mannen. De vrouwen lopen al achter voordat ze zelfs maar aan hun baan zijn begonnen. Een vrouwelijke starter in de City verdient namelijk 37 procent minder dan een mannelijke starter. Dat berichtte dagblad De Pers onlangs, en vroeg Paulien Osse, directeur van de Loonwijzer, hoe vrouwen in Nederland het doen.

‘De kans dat een man en vrouw in dezelfde functie in Nederland hetzelfde verdienen is groot,’ zegt Pauline Osse. ‘Maar in het verkrijgen van additionele dingen als een auto van de zaak of een bonus zijn mannen nog altijd beter af dan vrouwen.’

Volgens de Loonwijzer-directeur is het bonusgat niet alleen te wijten aan het feit dat vrouwen toevallig kinderen kunnen baren. ‘Kijk maar om je heen, vrouwen zitten nog steeds net wat lager in de hiërarchie. De kans op klimmen in het bedrijf is gewoon nog steeds groter voor mannen dan voor vrouwen. En dikke kans dat die bonus dus ook eerder naar de man gaat.’

Gelijke beloning is een van de speerpunten van Loonwijzer.  De permanente salarisenquête helpt ons meer inzicht te krijgen in beloningsverschillen, de oorzaak en de aanpak ervan.

loading...
 
 

 
 
Loading...