Multinational betaalt beter

Bij een Nederlandse vestiging van een multinational verdien je meer dan bij een Nederlands bedrijf. Maar werknemers zijn er minder tevreden. Dat blijkt uit een vergelijking tussen Nederlandse bedrijven en Amerikaanse, Japanse en Europese multinationals.

De multinationals betalen hoogopgeleiden beter dan vergelijkbare Nederlandse bedrijven: gemiddeld 15 procent meer.

Wat multinationals ook allemaal doen: ze vergen meer van hun personeel. Je moet meer uren maken, beter tegen stress kunnen en vooral bij een hoog salaris niet raar opkijken als je alweer moet overwerken.

Door de andere prestatiemoraal zijn werknemers in multinationals minder tevreden met hun baan dan vergelijkbare werknemers in Nederlandse bedrijven.

Dit alles blijkt uit het proefschrift 'Multinationals, Institutions and Sustainable Development' waarop Fabienne Fortanier op 21 februari 2008 promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Haar onderzoek is gebaseerd op de gegevens van ruim 60.000 deelnemers aan de Loonwijzer salaris enquête in 2004 en 2005.

Uit het onderzoek blijken ook duidelijke verschillen in cultuur. Zijn Europese multinationals nog redelijk sociaal - vaak is er een ondernemingsraad actief - , de Amerikaanse cultuur van 'work hard, play hard' heerst ook binnen hun Nederlandse vestigingen: veel uren, hoge lonen en benefits voor de best opgeleiden. De Japanse multinationals importeren waarden als veilig werk, kwaliteit en investeren veel in opleiding. Een ambitieuze vrouw kan er echter maar beter niet solliciteren, stelt Fortanier. En ook vakbonden moeten buiten blijven. Net als de Amerikanen moeten ook de Japanners daar niks van hebben.

In haar studie heeft Fortanier verder bekeken of globalisering leidt tot verlies aan arbeidsplaatsen in de hoogontwikkelde wereld. Het Nederlandse bedrijfsleven is wereldwijd nummer 8 als het gaat om directe investeringen in het buitenland. Maar grootschalige verplaatsing van arbeidsplaatsen in het kielzog van de Nederlandse kapitaalstroom naar het buitenland is niet aantoonbaar, aldus Fortanier. Wel vond zij een gunstig effect op de hoger betaalden in Nederland.

Buitenlandse investeringen die mét de multinationals hun weg in Nederland vinden, blijken ook gunstig uit te pakken. Ze hebben een prikkelend effect op Nederlandse bedrijven in dezelfde industrietak. Die investeren meer in hun personeel en zoeken fusiepartners om hun schaal te vergroten, terwijl ook het aantal hooggeschoolde arbeidsplaatsen toeneemt.

21 februari 2008

De pers over het onderzoek:

Intermediar, 28 februari 2008: Carrièrevrouwen: vermijd Japanners
Het Financiële Dagblad, 29 februari 2008: Meer verdienen kan bij buitenlandse baas
Managersonline.nl, 28 februari: Buitenlandse baas betaalt beter
Arboplus, 28 februari: Meer geld bij buitenlandse baas
De Telegraaf, 17 maart: Hoger salaris bij multinational

 

loading...
 
 

 
 
Loading...