Werknemer heeft weinig tijd voor religie of partner

december 2004

Werknemers in Nederland werken wel degelijk hard. Door de week maken ze met gemak dagen van acht uur, opmerkingen van werkgevers over te weinig arbeidsuren ten spijt . Tijd voor zaken als religie of toptijd met de levenspartner is er amper. Dat blijkt uit de dagboeken die 19.000 mensen hebben ingevuld.

19.000 Bezoekers van de website www.loonwijzer.nl hebben een dagboek ingevuld. Op basis daarvan is een tijdcheck gemaakt, waar dit beeld uit naar voren komt. Ook blijkt dat vrouwen nog steeds meer tijd steken in kinderzorg en huishouding dan mannen. De nieuwe tijdcheck is te vinden op www.tijdwijzer.nl. Op deze website staat ook een groot aantal tips over tijdsbesteding. De tijdcheck biedt voor 140 meest voorkomende beroepen, uitgesplitst naar sekse en leeftijdscategorieën, inzicht in de tijdsbesteding op een doordeweekse werkdag in Nederland.

Dankzij de uitsplitsing naar sekse is er nu meer kijk op de lengte van de werkdagen van vrouwen, ook vrouwen die in deeltijd werken. Wat opvalt, aldus professor Kea Tijdens, verbonden aan de Loonwijzer, is dat ook vrouwen lange dagen maken. Veel vrouwen mogen dan minder betaalde uren per week draaien, maar op de dagen die ze werken, maken ze veel uren. Wie dacht dat er op een doordeweekse dag veel tijd overschiet voor maatschappelijke of religieuze activiteit, zit er naast. Maar tijd voor persoonlijke verzorging nemen we wel. En sommigen, opvallend veel vrachtwagenchauffeurs die bijna allemaal tegen de twaalf uur op een dag werken, hebben - eenmaal thuis - veel toptijd met hun partner.

Daarnaast zijn in 2004 de tijdsknelpunten die werkende Nederlanders ervaren onderzocht. Aan dit onderzoek deden 29.000 respondenten mee. Op basis van de enquêtes die zij invulden, is een top-10 van cao’s met de meeste knelpunten gemaakt. Inzet is om deze knelpunten de komende maanden in cao-overleggen op te lossen.

Download het onderzoeksrapport (PDF, 278 kB)

Download de onderzoekvragen (PDF, 43 kB)

Het onderzoek maakt deel uit van het permanente loonwijzer-onderzoek en is mogelijk gemaakt door een EFS3-subsidie, verstrekt door de Commissie Dagindeling.

loading...
 
 

 
 
Loading...