Wijzer over je loon: werkgever wil temperatuur opmeten (26-03-2020)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de negende in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Mijn werkgever wil mijn temperatuur opmeten voordat ik het gebouw in kan. Ik vraag me af of dit mag.'

Je twijfel is terecht, want dit mag inderdaad niet. Werkgevers die zelf je gezondheid controleren, schenden hiermee eigenlijk je lichamelijke integriteit. Dan maakt het niet uit of die bijvoorbeeld een oorthermometer of een contactloze thermometer gebruikt. Het gaat hier om bijzondere persoonsgegevens, in dit geval over gezondheid. Alleen een arts mag die gegevens opvragen en vervolgens verwerken. Dit is ook de reden dat je aan je werkgever, bij de ziekmelding, niet hoeft te vertellen wat je onder de leden hebt. Dat is niet een zaak van je werkgever. 

Je werkgever mag je wel vragen zelf je temperatuur in de gaten te houden of je te vragen naar de (bedrijfs)arts te gaan. Gezien de huidige situatie vragen werkgevers bij een ziekmelding vaak wel of het gaat om COVID-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus. Zoals eerder gezegd hoef je daar geen antwoord op te geven. Echter, we kunnen ons goed voorstellen dat de werkgever dat wil weten om het risico op besmetting te verminderen. Weeg daarom ook, in deze rare tijden, de belangen van je werkgever en je collega's af.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Alles over ziekte en loon

loading...
 
 

 
 
Loading...