Wijzer over je loon: werken op mijn vrije dag? (01-03-2019)

Elke week beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: ‘Mijn baas vroeg mij mee te gaan om een apparaat te bekijken dat ik misschien moet gebruiken. Dit bezoek staat gepland op mijn vrije dag. De reis is twee uur heen en twee uur terug. Ben ik verplicht om dit in mijn eigen tijd te doen? Dit bezoek staat in het teken van mijn werk en is geen ‘leuk zelfgekozen uitje’. Daarom vind ik dat dit gewoon een werkdag is. Kunt u hier uitsluitsel over geven?’

20190222.jpeg

Als werknemer heb je niet alleen plichten, maar ook veel rechten. Zo ben je niet verplicht om te werken op je gebruikelijke vrije dagen. Als je dus niet op je vrije dag deze reis wilt ondernemen, mag je dat gewoon zeggen tegen je baas.

Wil je wel je baas vergezellen bij dit bezoek, dan moet je ook betaald krijgen. Een van de basisrechten van een werknemer is immers dat die betaald krijgt voor het werk dat die doet. In principe gaat dit om het werk dat is overeengekomen in je arbeidscontract. Maar dat sluit andere werkzaamheden niet uit. Een apparaat bekijken dat voor je werk nuttig is, kan dus gewoon als werk worden gezien. De uren van dit bezoek zou je dan kunnen classificeren als overwerk. Afhankelijk van je cao kunnen deze vergoed worden als extra vrije uren (tijd-voor-tijd) of als extra salaris (tijd-voor-geld).

Je zegt dat je voor het bezoek ook extra moeten reizen en dat deze reis wordt uitgevoerd ‘onder het gezag van de werkgever’. Dat betekent dat je baas je vraagt naar een locatie te reizen die niet je werkplek is. Hierdoor valt je reis te bestempelen als werk-werkverkeer. Dit wordt niet gezien als reistijd, zoals de reis van je huis naar je werk, maar als arbeidstijd. Ook deze uren moet je daarom gewoon uitbetaald krijgen, op dezelfde manier als hierboven omschreven.

Wat zou jouw salaris moeten zijn?

loading...
 
 

 
 
Loading...