Wijzer over je loon: verplicht naar mijn werk als risicogroep? (25-03-2020)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de achtste in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Ik werk in een grote fabriek, waar thuiswerken natuurlijk geen optie is. Bovendien behoor ik tot de risicogroep voor het coronavirus. Ben ik verplicht te gaan werken?'

Als thuiswerken niet mogelijk is, dan adviseert de Rijksoverheid om de werktijden te spreiden, zodat grote groepen medewerkers tot het minimum beperkt blijven. Is dit organisatorisch niet mogelijk, dan zul je gewoon op je reguliere tijden moeten werken, ook als er meer dan 100 mensen tegelijk aanwezig zijn. Hierbij wordt in principe geen onderscheid gemaakt tussen 'gezonde' mensen en risicogroepen.

Uiteraard wordt wel verwacht van de werkgever dat die voor een gezonde en veilige werkplek zorgt. Dit is normaal al een belangrijk gegeven, maar in jouw geval helemaal. Om dit goed te doen, moet je werkgever een risicoanalyse uitvoeren en op basis daarvan passende maatregelen nemen. Dat kan bijvoorbeeld al gaan om voldoende zeep bij de wc's en het extra schoonmaken van deurklinken en bedieningsknoppen. Als je het gevoel hebt dat je werkgever hier nog niet voldoende aandacht aan besteedt, dan is het verstandig daarover het gesprek aan te gaan. Levert dat niets op, dan is de vakbond inschakelen een optie.

Heeft je werkgever zoveel mogelijk gedaan om de risico's te verminderen? Dan ben je inderdaad verplicht te werken. Zomaar wegblijven van je werk raden we ten zeerste af, want dat wordt gezien als werkweigering.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Alles rond gezondheid en veiligheid

loading...
 
 

 
 
Loading...