Wijzer over je loon: verlof ingetrokken, hoe werkt dat? (19-03-2020)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de vierde in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Ik werk in een ziekenhuis en had al een tijdje geleden een paar vrije dagen opgenomen voor deze maand. Nu zijn alle verloven ingetrokken en moet ik toch werken. Hoe werkt dat?'

Gisteren zeiden we het ook al: het zijn uitzonderlijke tijden. Hierdoor worden nu maatregelen genomen die normaliter niet aan de orde zijn. Het intrekken van verloven in de gezondheidszorg is hier een goed voorbeeld van. Dit mag alleen als de organisatie waarvoor je werkt in aanzienlijke problemen komt door jouw verlof. Dit is wettelijk vastgelegd. Gezien de huidige situatie, waarin al het zorgpersoneel hard nodig is, kan het ziekenhuis best beargumenteren dat het opnemen van verlof een probleem zou kunnen vormen.

De maatregel zou je verder niet moeten benadelen. Heb je al een vakantie geboekt voor je verlof en wordt je annulering niet door je verzekering? Dan moet je werkgever je daarvoor compenseren. Ook zijn de geannuleerde vakantiedagen uiteraard opnieuw in te zetten zodra de situatie dat weer toelaat. Hopelijk kun je dan snel alsnog met vakantie, want in je werk zul je nu waarschijnlijk weinig rust vinden. Succes!

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Wat zijn jouw rechten als werknemer?

loading...
 
 

 
 
Loading...