Wijzer over je loon: vakantie opnemen bij gebrek aan werk? (17-03-2020)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de tweede in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Ik werk in een kroeg die door de coronamaatregelen dicht is. Nu wil mijn werkgever me vakantiedagen laten opnemen zolang er geen werk is. Mag dat?'

Je werkgever mag je niet zomaar met vakantie sturen. Het kan zeker een mogelijkheid zijn om de komende weken te overbruggen, maar je werkgever kan je niet dwingen vakantiedagen op te nemen. Daar moet je echt zelf mee instemmen.

Heb je een contract voor een bepaald aantal uur? Dan heb je, zoals gebruikelijk, recht op een salaris gebaseerd op dat aantal uren. Je werkgever is namelijk verplicht je door te betalen. Het kan echter zijn dat in je contract iets anders is afgesproken. Check daarom eerst deze afspraken goed voordat je met je werkgever in gesprek gaat.

Momenteel heeft de overheid de regelingen voor werktijdverkorting verruimd. Dit houdt in dat je werkgever een gedeeltelijke WW-uitkering voor het personeel kan aanvragen. Als dit wordt toegewezen, wordt een gedeelte van je salaris omgezet in een WW-uitkering vanuit het UWV. Probeer je werkgever hierop te wijzen als die hier zelf niet aan heeft gedacht. Voor werknemers én werkgevers is dit namelijk een veel betere oplossing dan het verplicht laten opnemen van vakantiedagen.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Waarop heb jij recht?

loading...
 
 

 
 
Loading...