Wijzer over je loon: toeslag voor werken op Goede Vrijdag? (09-04-2020)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Geldt er een toeslag voor werken op Goede Vrijdag, aangezien dit een officiële feestdag is?'

20190517.jpeg

Het klopt dat Goede Vrijdag een officiële feestdag is in Nederland. Datzelfde geldt bijvoorbeeld voor Eerste en Tweede Paasdag. Niet elke officiële feestdag wordt echter gelijk behandeld. Zo hebben de meeste werknemers op Goede Vrijdag geen vrije dag of recht op een toeslag. Met Hemelvaart is dat vaak wel het geval. Dit komt doordat wettelijk niet is vastgelegd dat feestdagen vrije dagen zijn. Ook bepaalt de wet niet of de werkgever een toeslag moet betalen aan het personeel dat dan werkt.

Hoe het precies zit met vrije dagen en toeslagen is in veel gevallen wel vastgelegd, maar dan in de cao of in je arbeidsovereenkomst. Zo wordt in de schoonmaakbranche voor de meeste officiële feestdagen een toeslag van 150% bovenop het brutoloon gehanteerd, maar geldt die niet voor Goede Vrijdag. In andere sectoren ligt dat vaak net iets anders. Wel komt het zelden voor dat werknemers een toeslag krijgen voor hun werk op Goede Vrijdag. Wil je het zeker weten, kijk dan je contract erop na of duik in je cao met de CAOWijzer.

Alles over je salaris en feestdagen

loading...
 
 

 
 
Loading...