Wijzer over je loon: reiskostenvergoeding stopgezet, mag dat? (20-03-2020)

20 mrt. 2020 - Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer, de vijfde in een speciale reeks rond de coronacrisis: 'Mag de baas je reiskostenvergoeding stopzetten als je nu moet thuiswerken door het coronavirus?'

Als je normaal gesproken een reiskostenvergoeding krijgt voor je woon-werkverkeer, dan zijn daar grofweg twee manieren voor. De eerste optie is dat je elke reis declareert, bijvoorbeeld door elke maand een formulier in te vullen en daar je treinkaartjes of andere bewijzen bij te voegen. De tweede optie is dat je bij elke salarisuitbetaling een vaste vergoeding krijgt. Dit kan gebeuren op basis van je woon-werkafstand en de daarbij behorende autokilometers, maar ook bijvoorbeeld op basis van de kosten voor een NS-trajectkaart of ander OV-abonnement.

In het eerste geval krijg je geen reiskostenvergoeding als je thuiswerkt. Je hebt immers geen bonnetjes om te declareren, dus je werkgever heeft ook geen bewijzen om de vergoeding op te baseren.

In het tweede geval mag je werkgever ook de vergoeding stopzetten, want je reist immers niet en maakt daarvoor dus geen kosten. Je werkgever is in de meeste gevallen echter niet verplicht de vergoeding stop te zetten. Die kan ervoor kiezen de vergoeding te blijven doorbetalen als je bijvoorbeeld een doorlopend OV-abonnement hebt waarvoor jij kosten maakt.

Voor het doorbetalen heeft de Belastingdienst wel een aantal voorwaarden opgesteld. Reis je binnen een kalenderjaar minstens 3 van de 5 werkdagen per week naar je werk buitenshuis? Dan mag je werkgever gewoon de onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer blijven doorbetalen voor 5 werkdagen per week. Werk je in deeltijd? Dan veranderen de aantallen, maar de verhouding blijft dezelfde: je moet ongeveer 3/5e van je werkdagen naar je werkplek reizen. Reis je langer dan 6 weken achtereenvolgend niet naar je werkplek? Dan heb je in de maand(en) volgend op het einde van deze 6 weken geen recht meer op de onbelaste reiskostenvergoeding. Stel: de periode van 6 weken is voor jou deze week ingegaan. Dan kun je vanaf mei niet meer op de onbelaste reiskostenvergoeding rekenen.

Uiteraard kan in je arbeidsovereenkomst of cao iets anders worden gezegd over je rechten. Dan zijn die documenten leidend, mits die voorwaarden gelijk of beter zijn dan de wet. Zo kan er zijn afgesproken dat je een OV-abonnement sowieso vergoed krijgt, ongeacht thuiswerken of ziekte. Meer weten? Kijk voor de specifieke regeling bij de Belastingdienst.

Heb jij ook een vraag over je werk tijdens deze coronacrisis? Of wil je een verhaal over je werksituatie delen? Stuur die naar nielspeuchen@wageindicator.org of stel je vraag via Loonwijzers Facebookpagina.

Wat zijn jouw rechten als werknemer?

 
Loading...