Werknemers met hoog salaris vragen vaker om loonsverhoging (10-10-2018)

Werknemers met een relatief hoog salaris vragen vaker om een loonsverhoging dan werkenden die minder verdienen. Vooral in de ICT durven veel mensen te pleiten voor een hogere beloning. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer, op basis van de lonen die duizenden werknemers afgelopen jaar hebben gedeeld.

Meer dan 2 op de 5 medewerkers in de ICT-sector hebben het afgelopen jaar gepolst of een hoger salaris een mogelijkheid was. Naast ICT'ers trokken specialisten op administratief gebied en wetenschappers en ingenieurs vaak de stoute schoenen aan. Het opvallende is dat in al deze beroepen al een bovengemiddeld loon wordt verdiend. Dit is bij uitstek het geval bij ICT'ers. Zo verdient een applicatieprogrammeur met vijf jaar ervaring 2888 euro per maand en een IT-projectleider met tien jaar ervaring 3654 euro.

Ook machinemonteurs, metaalarbeiders en bouwvakkers durven relatief vaak hun mond open te trekken als het om hun loon gaat. Bij hen gaat het om net iets minder dan 2 op de 5 werknemers die het gesprek aangaan.

Voorspoed in ICT, industrie en bouw

Deze trend is in lijn met een uitspraak die voorzitter van VNO-NCW Hans de Boer vorig jaar deed. De Boer zei toen dat het goed gaat in de ICT, de industrie en de bouw en dat er meer ruimte zou zijn voor loonsverhogingen. Nu is dus duidelijk dat niet alleen sociale partners gebruikmaken van deze ruimte. Ook werknemers zelf durven om een hoger salaris te vragen.

Beroepsgroep

Bruto-uurloon (mediaan)

Gevraagd om hoger salaris in het afgelopen jaar

Specialisten op het gebied van informatie- en communicatietechnologie (ICT)

€ 19

43%

Specialisten op het gebied van bedrijfsbeheer en administratie

€ 18

42%

Wetenschappers en ingenieurs

€ 16

39%

Machinemonteurs, metaalarbeiders, lassers e.d.

€ 15

37%

Bouwvakkers e.d.

€ 15

37%

 

Ga zelf ook voor een hoger salaris

loading...
 
 

 
 
Loading...