Slechtere positie voor moeders op arbeidsmarkt (25-03-2019)

Het krijgen van kinderen is nadelig voor het salaris. Vooral vrouwen met een lage sociale positie merken dit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat Janna Besamusca, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en actief voor Stichting Loonwijzer, heeft gedaan.

Besamusca onderzocht aan de hand van vier vergelijkende studies de arbeidsparticipatie van vrouwen met kinderen. Hierbij werd gekeken naar de beloning en naar het effect van het moederschap op zelfstandig werk versus werken in loondienst. Ook keek Besamusca naar het aandeel van werkende vrouwen met en zonder kinderen. Hiervoor werd een groot aantal landen geclassificeerd binnen bepaalde inkomensgroepen en vervolgens vergeleken.

Het onderzoek kwam mede tot stand met behulp van data van Stichting Loonwijzer. Besamusca heeft tijdens haar promotieonderzoek bovendien meegewerkt aan verschillende Loonwijzer-projecten.

Besamusca verdedigt haar proefschrift "Working mothers around the world: Moderating effects of social position on mothers' paid work in middle- and high-income countries" tijdens een openbare zitting in de Agnietenkapel te Amsterdam op dinsdag 26 maart 2019 om 10 uur.

Hoeveel verdien jij met of zonder kinderen?

loading...
 
 

 
 
Loading...