Nederlandse transitievergoeding in middenmoot Europa (16-04-2018)

De Nederlandse ontslagvergoeding, sinds 2015 transitievergoeding genoemd, is een middenmoter in Europa. In Nederland ontvangt een werknemer bij een dienstverband tot 10 jaar één derde maandsalaris per jaar. Wordt een werknemer ontslagen na een dienstverband van 5 jaar, dan heeft die dus recht op 5 keer één derde maandsalaris. Omgerekend is dat 7,5 week salaris na 5 jaar werken.

ontslagvergoeding_europa.pnglegenda_nl.png

Werknemers in Polen, Portugal en het Verenigd Koninkrijk zitten in dezelfde bandbreedte als Nederlanders (1 tot 2 maandsalarissen) als ze na ontslag een vergoeding ontvangen. In Frankrijk en Slovenië is de ontslagvergoeding het minst: daar is de vergoeding maximaal 1 maandsalaris na een dienstverband van 5 jaar. Die constructie is echter beter dan de situatie in Italië, Zweden, Noorwegen en Finland. Daar ontbreken duidelijke, algemene regelingen over de ontslagvergoeding. Echter, in een aantal gevallen springen cao's in dit gat.

De nationale wetgever is toeschietelijk in onder andere Denemarken, Duitsland, Ierland en Rusland. Werknemers die daar 5 jaar in dienst zijn geweest ontvangen 2 tot 3 maandsalarissen. De ruimste regelingen zijn te vinden in Spanje, Litouwen en Wit-Rusland. Daar is afgesproken dat werkgevers een ontslagvergoeding uitkeren van minimaal 3 maandsalarissen.

loading...
 
 

 
 
Loading...