Loonwijzer op zoek naar contracten en voorwaarden platformwerkers (24-10-2019)

24 okt. 2019 - Weet jij onder welke voorwaarden Uber-chauffeurs en Deliveroo-maaltijdbezorgers hun werk doen? Om de rechten en plichten van platformwerkers in kaart te brengen, is Loonwijzer op zoek naar de contracten en voorwaarden waarmee deze 'gig workers' hebben ingestemd.

Terwijl de platformeconomie snel groeit in Nederland en in andere landen, is er weinig kennis over het inkomen en de rechtspositie van 'platformwerkers'. Dit geldt zowel voor beleidsmakers als voor platformwerkers zelf. Loonwijzer wil een rol spelen in het vergaren van deze kennis en en zo de positie van 'gig workers' duidelijker krijgen.

Samen met de teams van WageIndicator Foundation in Argentinië, India, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika wordt hiernaar het komende anderhalf jaar onderzoek gedaan. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar tien platforms per land en de mensen die via deze platforms betaald krijgen voor hun werk. Om zo goed mogelijk zicht te krijgen op dit soort werk, wil Loonwijzer in contact komen met platformwerkers. Hiervoor wordt informatie verzameld van 3.600 platformwerkers, verdeeld over 6 landen, met behulp van een enquête voor platformwerkers en face-to-face-interviews.

Platformeconomie

De platformeconomie, of 'gig economy' zoals die vaak in het Engels wordt genoemd, is het geheel van online platforms waarmee je bijvoorbeeld werk kunt vinden of spullen kunt verkopen. Voor dit project richt Loonwijzer zich op de arbeidskant van de platformeconomie: iedereen die diensten verricht in ruil voor een vergoeding, via een platform dat zulk werk mogelijk maakt. Door deze nieuwe constructies is niet altijd duidelijk of de platformwerker in dienst is (werknemer), autonoom kan werken (zzp'er) of tussen wal en schip valt.

Grof gezegd vallen er twee soorten arbeid te onderscheiden: 'crowdwork' and 'on-demand'-werk. Crowdwork is werk dat online plaatsvindt en onafhankelijk is van de locatie van de werkende en de 'klant'. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om het testen van software, het modereren van reacties en het transcriberen van audio of video. De platforms Amazon Mechanical Turk en Testbirds zijn hier voorbeelden van. Bij on-demand-werk wordt online bemiddeld tussen de werkende en de klant, maar vindt het werk lokaal plaats. Het bezorgen van eten, het verrichten van huishoudelijk werk en het vervoeren van mensen vallen hieronder. Voorbeelden zijn Thuisbezorgd, Helpling en Uber.

Mail jouw contract of voorwaarden

Loonwijzer is nu specifiek op zoek naar de contracten of voorwaarden van vier specifieke platforms. Werk jij via Deliveroo, Uber, Uber Eats of ViaVan en kun jij Loonwijzer meer vertellen over het contract of de voorwaarden waarmee je hebt ingestemd? Stuur dan een e-mail naar nielspeuchen@wageindicator.org, het liefst met het contract of de voorwaarden als bijlage.

Werk je via een ander platform en wil jij ook de bijbehorende voorwaarden of je ervaringen delen? Natuurlijk is een mailtje ook dan welkom.

Waar heb jij recht op?

  • Ben je een 'gewone' werknemer? Bekijk met de Salaris Check het gemiddelde loon van je collega's
  • Meer over de platformeconomie vind je op WageIndicator
 
Loading...