Internationale Vrouwendag: loonkloof prominent aanwezig in meest voorkomende beroepen (08-03-2018)

In de tien meest voorkomende beroepen van Nederland, zoals gedeeld door de bezoekers van Loonwijzer, is de loonkloof tussen mannen en vrouwen structureel aanwezig. Of het nou gaat om administratieve medewerkers, specialisten in de boekhouding of marketingprofessionals, loonverschillen blijken onvermijdelijk. Zo ligt het gemiddelde maandsalaris voor vrouwen 100 tot 350 euro lager dan voor mannen met hetzelfde beroep. Dat constateert Loonwijzer op Internationale Vrouwendag.

Voor elk van de tien beroepen, die uiteenlopen van verkoopmedewerker tot grafisch vormgever, ligt het maandloon voor vrouwen lager dan dat voor mannen. Wat het uurloon betreft verdienen vrouwen slechts in één beroep meer. Het grootste verschil in beloning is aanwezig onder systeemanalisten. Mannelijke systeemanalisten verdienen elke maand bijna 350 euro meer dan hun vrouwelijke collega’s. De loonkloof bestaat ook bij vakspecialisten in de boekhouding en bij toezichthoudend personeel in de bouw. Vrouwen in deze beroepen moeten het per maand met gemiddeld 300 euro minder doen. Omdat dit beroepen zijn die veel voorkomen op de Nederlandse arbeidsmarkt, hebben de grote loonverschillen een significant effect op de algehele loonkloof tussen mannen en vrouwen.

Het verschil in beloning blijft aanwezig wanneer wordt gekeken naar uurlonen. Enkel vrouwen die werken als secretarieel medewerker of administratief secretaris verdienen per uur een fractie meer dan hun mannelijke collega’s. Dat verschil heft zichzelf echter op zodra het maandloon wordt berekend: dan ligt het salaris van vrouwen ruim 100 euro lager. Een van de oorzaken hiervan is dat vrouwen gemiddeld minder uren werken. Omdat het uurloon voor vrouwen structureel lager ligt, is deze kortere werkweek voor vrouwen echter geen afdoende verklaring voor de loonkloof.

Kleinere kloof bij meer vrouwelijke werknemers

Opvallend is dat in beroepen met relatief veel vrouwen, waaronder secretarieel medewerkers en marketingspecialisten, de loonkloof per uur kleiner of zelfs afwezig is. Vrouwelijke medewerkers in de marketing en reclame verdienen 30 cent per uur minder dan hun mannelijke evenknieën. In beroepen met aanzienlijk meer mannen dan vrouwen is de loonkloof juist veel groter. Bij systeemanalisten gaat om 1,70 euro en bij toezichthouders in de bouw om 1,30 euro.

Heb je het idee dat je eigen uurloon lager ligt dan collega’s met dezelfde werkzaamheden? Ga het gesprek aan met je werkgever, want zulke loonverschillen zijn niet toegestaan. Kom je er dan nog steeds niet uit of wil je meer informatie inwinnen, neem dan contact op met het College voor de Rechten van de Mens.

 


Meer weten over loonverschillen?

loading...

Loading...