Baantevredenheid in de bouw & techniek neemt toe (22-04-2015)

Amsterdam, 22 april 2015 De baantevredenheid in de bouw & techniek is flink toegenomen naar 66 procent, waarbij maar liefst 74 procent tevreden is over collega’s. Niet voor niets is er in de bouw & techniek de grootste stijging waargenomen in aantal werknemers dat verwacht bij dezelfde werkgever te blijven (75 procent). Dat blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index, een rapport dat inzicht geeft in de loonontwikkeling en arbeidsmarkt in Nederland. Bijna de helft van de bouw & techniek medewerkers verwacht in 2015 een andere baan te vinden, een daling van 3 procent ten opzichte van 2014.

“Ondanks dat werknemers in de bouw & techniek meer tevreden lijken dan voorgaande jaren, kan het geen kwaad om nieuwe kansen in de gaten te houden”, aldus Gian Zandonà, Managing Director van Monsterboard.nl. “Aangezien er beduidend meer vacatures zijn in deze sector, is het een mooi moment om een volgende stap in je carrière te zetten. De eerste stap hiervoor is het updaten van je online cv, job alerts en Twitter feeds in te schakelen en met een professionele blik te kijken naar je sociale profielen. Zo ben je goed voorbereid wanneer die nieuwe kans voorbij komt.”

Bijna de helft van medewerkers in bouw & techniek wil nieuwe baan
49 procent van de bouw & technische medewerkers is op zoek naar een andere baan, dit is 3 procent minder dan vorig jaar. De sector is naast de agrarische sector de enige waarbij deze wens minder werd. In de overige sectoren steeg dit percentage, met IT & Telecom als uitschieter (+17 procent). In de sector horeca & toerisme werken de meeste werknemers die op zoek zijn naar een nieuwe baan (68 procent).

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers op zoek naar een nieuwe baan

2013

2014

Agrarische sector

50%

40%

Bouw en techniek

52%

49%

Onderwijs

50%

51%

Financiële sector

46%

48%

Gezondheidszorg

51%

55%

Horeca & toerisme

61%

68%

Productiesector

43%

45%

IT & Telecom

39%

56%

Juridisch, Marketing & Communicatie

45%

56%

Transport & logistiek

54%

57%

Tabel 1 Percentage werknemers op zoek naar nieuwe baan

Forse stijging in baantevredenheid voor bouw & techniek
In 2014 was 66 procent van de werknemers tevreden met zijn baan in de bouw & techniek sector. Dit is een stijging van 7 procent ten opzichte van 2013, blijkt uit de Loonwijzer/Monsterboard Wage Index. De baantevredenheid ligt in deze sector daardoor iets boven het landelijk gemiddelde (65%). Medewerkers in de bouw & techniek zijn het meest tevreden over hun collega’s (74 procent). 60 procent is tevreden met zijn leidinggevende en 69 procent met zijn werkplek.

“De Wage Index wees eerder uit dat het loon en de loontevredenheid gedaald is in de bouw & techniek”, aldus Paulien Osse, directeur van Loonwijzer. “Het is daarom goed om te zien dat werknemers in deze sector ondanks deze dalingen naar verhouding wel tevreden zijn over andere facetten van hun baan.”

Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
Percentage werknemers tevreden met baan

2013

2014

Agrarische sector

61%

71%

Bouw en techniek

59%

66%

Onderwijs

63%

65%

Financiële sector

58%

64%

Gezondheidszorg

64%

64%

Horeca & toerisme

52%

55%

Productiesector

64%

66%

IT & Telecom

59%

62%

Juridisch, Marketing & Communicatie

63%

70%

Transport & logistiek

54%

63%

Tabel 1 Baantevredenheid per sector

Ontslagverwachting in bouw & techniek lager dan in 2013
15 procent van de werknemers verwacht aankomend jaar ontslagen in de bouw & techniek. In 2013 was dit nog 19 procent. In totaal verwacht maar liefst 75 procent van de werknemers bij dezelfde werkgever te blijven. Daarnaast verwacht 65 procent van de werknemers een promotie en 46 procent een loonsverhoging. Tot slot is de baanzekerheid toegenomen tot 73 procent, een stijging van 4 procent.

De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index
De Loonwijzer/Monsterboard Wage Index is het resultaat van de jarenlange relatie tussen Monsterboard en Loonwijzer en hun gezamenlijke behoefte aan een transparante arbeidsmarkt. Loonwijzer is een onafhankelijke non-profit organisatie die data over lonen in meer dan tachtig landen onderzoekt en vergelijkt. Monsterboard is marktleider in het succesvol verbinden van mensen en bedrijven om ze te helpen aan een betere baan of het beste talent. Samen geloven beide partijen dat deze Index meer openheid creëert in ‘de wereld van werk’.

loading...
 
 

 
 
Loading...