Loonwijzer-nieuws

Loonwijzer kritisch op minimumtarief zzp'ers en zelfstandigenverklaring (09-12-2019)

Met het invoeren van een minimumtarief voor zelfstandigen en een zelfstandigenverklaring wil kabinet-Rutte III schijnzelfstandigheid tegengaan en de arbeidsrelatie tussen zzp'ers en opdrachtgevers verduidelijken. Stichting Loonwijzer is uitermate kritisch over dit wetsvoorstel en heeft dit duidelijk gemaakt in een reactie op de internetconsultatie.

Wijzer over je loon: vanwaar dat onderscheid in gender? (21-11-2019)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Ik vraag me af waarom Loonwijzer ons verplicht om in te vullen of wij man of vrouw zijn. Dit zou geen rol mogen spelen in ons salaris. Jullie zijn voor werknemers en werkgevers een maatstaf en zouden het goede voorbeeld geven door geen onderscheid te maken in gender.'

Wijzer over je loon: oude salaris voor hogere functie, mag dat? (01-10-2019)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Via een interne sollicitatie ben ik aangenomen voor een hoger ingeschaalde functie. Ik word echter nog steeds beloond in mijn huidige, lagere schaal omdat mijn werkgever eerst wil kijken of mijn kennisniveau voldoende is. Ze wil pas het cao-loon betalen na een evaluatie. Mag ze dit doen?'

Wijzer over je loon: heb ik recht op reiskostenvergoeding? (16-09-2019)

Regelmatig beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Ik heb drie jaar gewoond in de stad waar ik ook werk. Nu ben ik verhuisd naar buiten de stad, 11 kilometer van mijn werk. Ik zou graag een reiskostenvergoeding krijgen, maar mijn werkgever wil mij die niet geven. Kan dat zomaar?'

Minimumloon ook voor 21-jarigen (26-06-2019)

21-jarigen gaan fors meer verdienen, omdat ze voortaan betaald krijgen op basis van het minimumloon, in plaats van het minimumjeugdloon. Dat is de grootste verandering voor werknemers in de tweede helft van 2019. Daarnaast is de werkloosheidsuitkering korter geworden en wordt de handhaving van de nieuwe wet voor zzp’ers en freelancers opnieuw uitgesteld.

Salaris Eurocommissarissen: Juncker verdient 34 duizend euro bruto (31-05-2019)

In het kader van de Europese verkiezingen zet Loonwijzer op een rijtje wat Europese politici verdienen. Deze week: wat verdienen de Eurocommissarissen die binnenkort worden gekozen? Niet alle leden van de Europese Commissie hebben recht op hetzelfde bedrag. Zo verdienen de voorzitter en de vicevoorzitters meer dan hun ‘gewone’ collega’s.

Salaris Europarlementariërs: 4.000 euro netto, plus veel vergoedingen (23-05-2019)

In het kader van de Europese verkiezingen zet Loonwijzer op een rijtje wat Europese politici verdienen. Deze week: de leden van het Europees Parlement, op wie je vandaag kunt stemmen. Alle Europarlementariërs, zoals Bas Eickhout (GroenLinks) en Sophie in 't Veld (D66), hebben recht op hetzelfde bruto maandsalaris, plus een aantal vergoedingen. Netto gaat er wel nog een flink bedrag van af.

Slechtere positie voor moeders op arbeidsmarkt (25-03-2019)

Het krijgen van kinderen is nadelig voor het salaris. Vooral vrouwen met een lage sociale positie merken dit. Dat blijkt uit het promotieonderzoek dat Janna Besamusca, verbonden aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) en actief voor Stichting Loonwijzer, heeft gedaan.

Nederlandse loonkloof in Europese top (05-03-2019)

De loonkloof tussen mannen en vrouwen is nog altijd duidelijk aanwezig in Nederland. Vrouwelijke werknemers verdienen gemiddeld 7 procent minder dan hun mannelijke collega's. Eén troost: in vergelijking met andere Europese landen is het verschil relatief klein.

Wijzer over je loon: werken op mijn vrije dag? (01-03-2019)

Elke week beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: ‘Mijn baas vroeg mij mee te gaan om een apparaat te bekijken dat ik misschien moet gebruiken. Dit bezoek staat gepland op mijn vrije dag. De reis is twee uur heen en twee uur terug. Ben ik verplicht om dit in mijn eigen tijd te doen? Dit bezoek staat in het teken van mijn werk en is geen ‘leuk zelfgekozen uitje’. Daarom vind ik dat dit gewoon een werkdag is. Kunt u hier uitsluitsel over geven?’

Wijzer over je loon: wie moet de bijdrage Zvw betalen? (21-02-2019)

Elke week beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze keer: 'Bij het omrekenen van een brutosalaris van 1.500 euro houd ik een nettobedrag van 1.370 euro over. Moet hier niet de bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) van 6,95 procent van worden afgetrokken? Of betaalt de werkgever dat als je in loondienst bent?'

Wijzer over je loon: waarom betaal ik minder belasting? (01-02-2019)

Elke vrijdag beantwoorden we een vraag van onze bezoekers. Deze week: 'Ik begrijp de uitkomst van de loonheffing in jullie Bruto/netto-check niet. Ik had namelijk gelezen dat aan loonbelasting 36,65 procent wordt ingehouden bij een salaris tot 20.384 euro per jaar. Maar als ik een maandsalaris van 1.800 euro invul, wordt aan loonheffing maar 176,58 euro ingehouden. Dat is veel minder belasting. Hoe kan dat?'

Hoger nettoloon en langer geboorteverlof in 2019 (24-12-2018)

Netto houd je meer over op je loonstrookje en je hebt recht op meer verlof als je partner een kind krijgt. Dat zijn twee van de grootste veranderingen die werknemers en andere werkenden merken in 2019. Wat er komend jaar nog meer verandert? Wij geven je een helder overzicht.

Utrechters verdienen hoogste uurloon (11-12-2018)

Werknemers in de provincie Utrecht verdienen gemiddeld het hoogste uurloon. In Friesland, Drenthe en Flevoland liggen de salarissen per uur daarentegen het laagst. Dat blijkt uit de lonen die bezoekers van Loonwijzer hebben gedeeld via de Salaris Enquête.

Kleine krimp loonverschil mannen en vrouwen (22-11-2018)

Het ongecorrigeerde loonverschil tussen mannen en vrouwen is kleiner geworden tussen 2014 en 2016. Dat meldt het CBS. “Dat komt doordat de mannelijke en de vrouwelijke beroepsbevolking steeds meer op elkaar gaan lijken”, aldus Kea Tijdens, als onderzoeker verbonden aan het Amsterdam Institute for Advanced Labour Studies (AIAS) en de WageIndicator Foundation.

Werknemers met hoog salaris vragen vaker om loonsverhoging (10-10-2018)

Werknemers met een relatief hoog salaris vragen vaker om een loonsverhoging dan werkenden die minder verdienen. Vooral in de ICT durven veel mensen te pleiten voor een hogere beloning. Dat blijkt uit onderzoek van Loonwijzer, op basis van de lonen die duizenden werknemers afgelopen jaar hebben gedeeld.

Nederlandse transitievergoeding in middenmoot Europa (16-04-2018)

De Nederlandse ontslagvergoeding, sinds 2015 transitievergoeding genoemd, is een middenmoter in Europa. In Nederland ontvangt een werknemer bij een dienstverband tot 10 jaar één derde maandsalaris per jaar. Wordt een werknemer ontslagen na een dienstverband van 5 jaar, dan heeft die dus recht op 5 keer één derde maandsalaris. Omgerekend is dat 7,5 week salaris na 5 jaar werken.

Salaris burgemeesters 2 tot 4 keer modaal (19-03-2018)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zet Loonwijzer op een rijtje wat lokale politici verdienen. In deze derde en laatste aflevering: welk salaris krijgen de burgemeesters die na 21 maart de nieuwe gemeenteraad voorzitten? Daarop is geen eenduidig antwoord mogelijk. Het bedrag dat ze ontvangen als bezoldiging is namelijk afhankelijk van het aantal inwoners dat de gemeente heeft.

Wethouders in grootste gemeenten verdienen 125 duizend euro per jaar (12-03-2018)

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen 2018 zet Loonwijzer op een rijtje wat lokale politici verdienen. In deze tweede aflevering: welk salaris krijgen de wethouders die na 21 maart in het college komen? Ook hun vergoeding loopt zeer uiteen, net als die voor gemeenteraadsleden. De hoogte van de bezoldiging hangt af van het aantal inwoners van de gemeente.

loading...
 

Loading...