Geld terug van de Belastingdienst: belastingmiddeling

Startende ondernemers kunnen vaak geld terug krijgen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als hun inkomen behoorlijk wisselt van jaar tot jaar. Of als ze, voordat ze voor zich zelf begonnen, een veel hoger salaris uit een baan in loondienst hadden. Of als ze een bedrag hebben meegekregen van hun voormalige werkgever.

Hoe zit het? Als je meer verdient, betaal je meer belasting.  Als je nu in het ene jaar heel veel belasting hebt betaald en in het andere veel minder, dan kan het lonend zijn om belastingmiddeling aan te vragen. Dan mag je als het ware je hoge inkomen uitsmeren over andere jaren, zodat je langer gebruik maakt van de lage schijven. Een verzoek tot middeling kun je doen via de Belastingdienst.

De regels voor belastingmiddeling:

  • Middeling geldt alleen voor inkomen uit werk en woning (Box 1);
  • Er moet over een periode van drie aaneengesloten jaren gemiddeld worden;
  • Je moet over alle drie de jaren belasting hebben betaald en de belastingaanslagen moeten definitief zijn;
  • De eerste € 545 krijg je niet terug; pas als het verschil groter is dan € 545 krijg je een teruggave;
  • Het laatste gekozen jaar mag, grofweg en onder voorwaarden, niet langer dan 36 maanden geleden zijn.

Als je drie aaneengesloten jaren kiest, is het dus slim om goed te letten op welke combinatie van drie jaren het laagste gemiddelde inkomen oplevert. Zo zorg je ervoor dat het deel van het inkomen dat valt onder het hoogste belastingtarief, voor een groot deel onder een lager belastingtarief kan worden geschaard.

Meer weten?

Op de site van de Belastingdienst kun je meer informatie vinden over belastingteruggave bij sterk wisselende inkomens. Je kunt ook de Belastingtelefoon bellen: 0800-0543.

loading...
 
 

 
Loading...