Geld terug van de belastingdienst?

Startende ondernemers kunnen vaak geld terug krijgen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als hun inkomen behoorlijk wisselt van jaar tot jaar. Of als ze, voordat ze voor zich zelf begonnen, een veel hoger salaris uit een baan in loondienst hadden. Of een bedrag mee hebben gekregen van hun voormalige werkgever.

Hoe zit het? Als je meer verdient, betaal je meer belasting. Het laagste tarief in 2016 is 36,55 procent. Vanaf € 19.923 wordt dat 40,4 procent (tweede en derde schijf) en boven de ongeveer € 66.500 is het 52 procent (vierde schijf). Als je nu in het ene jaar heel veel belasting hebt betaald en in het andere veel minder  kan het lonend zijn om belastingmiddeling aan te vragen. Dan mag je als het ware je hoge inkomen uitsmeren over andere jaren, zodat je langer gebruik maakt van de lage schijven.

De regels: middeling geldt alleen voor inkomen uit werk en woning (Box 1). Er moet over een periode van drie aaneengesloten jaren gemiddeld worden en je moet over alle drie de jaren belasting hebben betaald. De belasting aanslagen moeten definitief zijn. De eerste € 545 krijg je niet terug. Pas als het verschil groter is dan € 545 krijg je een teruggave.

Voorbeeld
Een voorbeeld. Je hebt in 2012 € 65.000 verdiend (en dus betaalde je over ruim € 8500 52%). Het jaar daarop verdien je € 25.000, gevolgd door € 30.000 in 2014. Bij middeling wordt dan alles opgeteld en door drie gedeeld: € 40.000 per jaar – en dan kom je in geen enkel jaar aan het hoogste tarief, maar in de derde schijf die in die jaren ongeveer 42 procent was. Je zou in dit voorbeeld ruim € 300 terug krijgen.

Meer weten?
Op de site van de belastingdienst kun je meer informatie vinden over belasting teruggave bij sterk wisselende inkomens. Je kunt ook de belastingtelefoon bellen: 0800-0543.
Er zijn via internet handige sites te vinden waarop je kunt uitrekenen of het voor jou zou lonen om belasting middeling aan te vragen. Een voorbeeld: www.je-eigen-bedrijf.nl. Maar ook je boekhouder of je vakbond kan je er bij helpen.

loading...