Geld terug van de belastingdienst?

Startende ondernemers kunnen vaak geld terug krijgen van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld als hun inkomen behoorlijk wisselt van jaar tot jaar. Of als ze, voordat ze voor zich zelf begonnen, een veel hoger salaris uit een baan in loondienst hadden. Of een bedrag mee hebben gekregen van hun voormalige werkgever.

Hoe zit het? Als je meer verdient, betaal je meer belasting.  Als je nu in het ene jaar heel veel belasting hebt betaald en in het andere veel minder  kan het lonend zijn om belastingmiddeling aan te vragen. Dan mag je als het ware je hoge inkomen uitsmeren over andere jaren, zodat je langer gebruik maakt van de lage schijven.

De regels: middeling geldt alleen voor inkomen uit werk en woning (Box 1). Er moet over een periode van drie aaneengesloten jaren gemiddeld worden en je moet over alle drie de jaren belasting hebben betaald. De belasting aanslagen moeten definitief zijn. De eerste € 545 krijg je niet terug. Pas als het verschil groter is dan € 545 krijg je een teruggave.

Meer weten?

Op de site van de belastingdienst kun je meer informatie vinden over belastingteruggave bij sterk wisselende inkomens. Je kunt ook de belastingtelefoon bellen: 0800-0543.
Er zijn via internet handige sites te vinden waarop je kunt uitrekenen of het voor jou zou lonen om belastingmiddeling aan te vragen. Een voorbeeld: www.je-eigen-bedrijf.nl. Maar ook je boekhouder of je vakbond kan je erbij helpen.

loading...


Loading...