Overwerk

Als je meer uren hebt gewerkt dan je arbeidscontract aangeeft, is je werkgever verplicht je vaste uurloon te betalen

Uitbetaling overwerk

Als je meer uren hebt gewerkt dan je deeltijd arbeidscontract aangeeft, is je werkgever verplicht:

  • je vaste uurloon te betalen plus vakantiegeld daarover, pensioenpremie, eindejaarsuitkering en reiskostenvergoeding - kortom alles wat je ook over je normale werkuren krijgt;
  • je vakantieopbouw te geven over de extra gewerkte uren;

Als je bijvoorbeeld vier uur meer werkt per week, hoor je hetzelfde beloond te worden als een collega met een contract voor die uren. Als je werkgever hier niet aan tegemoet wil komen, kun je je melden bij de het College voor de Rechten van de Mens


Overwerk tip 1

Sommige mensen vinden dat onbetaald overwerk erbij hoort. Het zit al ingecalculeerd in het salaris, of het is raadzaam voor de carrière. Maar dat geldt niet voor iedereen. Je kunt uitzoeken hoeveel werk je gratis doet voor je werkgever. Check daarvoor de overwerkcalculator van vakbond FNV.

 

Overwerk tip 2

Vind je dat je te veel overwerkt of dat de werkdruk te hoog is? Dan is het tijd om dat eens met je baas te bespreken. Een handig hulpmiddel om het gesprek voor te bereiden is het simulatiespel Bij de tijd - in gesprek met je baas van de FNV.

 

Compensatie op zon- en feestdagen

Afhankelijk van je cao krijg je bij werk op inconveniënte uren en dagen (zoals de zondag) extra betaald of een compensatie in vrije uren. Voor feestdagen die niet op werkdagen vallen, krijg je geen compensatie. Kijk in je cao welke regeling van toepassing is.

Meer informatie, over bijvoorbeeld plus- en minuren, hoger uurloon, tijd voor geld of tijd voor tijd, deeltijd werken en belasting betalen vindt je op de uitgebreide Overwerk-pagina.  

 

 
Loading...